Това се е случило при опит за контрабанда на злато и цигари в Полша

Украински граничари иззеха 16 килограма злато, 140 хиляди долара и 67 хиляди евро, и близо 90 хиляди кутии цигари от украински дипломати, които се опитали да ги изнесат контрабандно в съседна Полша, съобщиха днес разследващи, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Контрабандата била разкрита вчера, когато граничарите спрели микробус. В колата пътували шофьорът на украинското посолство във Варшава и аташе по консулските въпроси, посочиха в изявление разследващите.

Осъдиха Никола Саркози на затвор по обвинение в корупция

Следствената служба заяви, че е разкрила дейността на престъпна група, включваща настоящи и бивши служители на украинското посолство в Полша, както и член на държавната служба за защита на специалната комуникация и информация.

"Незабавно отзовах и двамата служители от дългосрочния им задграничен мандат. Тяхната работа в посолството приключи. Разследването ще бъде щателно и бързо", написа във Facebook украинският външен министър Дмитро Кулеба.

ПРЕЦЕДЕНТ: Осъдиха мъж да плаща на съпругата си за домакинската работа

Контрабандата на цигари е едно от най-разпространените престъпления в граничните райони на Украйна, тъй като цената им в страната е много по-ниска, отколкото в съседните европейски държави, отбелязва Ройтерс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.