През февруари IATA предупреди за по-лоша от очакваното 2021 година за авиоиндустрията

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) обяви задълбочаване на кризата за авиокомпаниите през януари, тъй като международният въздушен трафик е намалял с цели 85,6% в сравнение с нивата отпреди коронавирусната криза, а вътрешният въздушен трафик се е свил с 47,4 на сто спрямо същия месец на 2020 г.

Ще пътуват ли по-лесно ваксинираните срещу COVID-19

Новите варианти на коронавируса принудиха правителствата да затегнат ограниченията за пътуване по целия свят, влошавайки перспективите за авиокомпаниите, предупреди асоциацията.

"Именно това движеше слабостта и ниските точки през януари“, посочи главният икономист на IATA Брайън Пиърс. "Авиокомпаниите са изправени пред наистина труден старт на годината", допълни той.

Асоциацията отбеляза, че Китай е регистрирал голям спад на вътрешния въздушен трафик през януари, докато броят на хората, които са пътували в рамките на дадена държава, са се увеличили умерено в Съединените щати.

Туристическият бизнес подкрепя идеята за „зелен пропуск”

През февруари IATA предупреди за по-лоша от очакваното 2021 година за авиоиндустрията, тъй като данните за резервациите в авиационната индустрия показват слабо първо полугодие.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР