Участниците в групата са задържани

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност шестима души за участие в организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и нанасяне на телесни повреди на хора, забавили погасяването на задължения към кредитно дружество.

Участниците в престъпната група са задържани преди два дни при полицейска операция на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). При претърсването на различни адреси в София са намерени мобилни телефони, SIM карти, както и списъци с имена на длъжници, адреси и суми.

Скандал заради пари е причината за убийството в Стара Загора (ВИДЕО)

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е била сформирана през януари 2019 г. и е събирала чрез заплахи и физическо насилие дълговете на кредитно дружество, лицензирано на територията на Софийска област.

Бандата е първата с подобна дейност, която е била ръководена от жена. Всеки от участниците в престъпната група е заемал определено ниво в йерархията и е изпълнявал конкретни функции.

Жертвите на бандата са били предимно ниско образовани и малоимотни хора. Някои от тях са били насилствено принуждавани да погасяват предсрочно кредитните си задължения в пълния им размер.

Двама бивши шефове в ГДБОП на съд за подкупи от дилъри

В хода на разследването са разпитани много свидетели, сред които и пострадали от престъпната дейност.

С постановления на наблюдаващ прокурор на шестимата обвинени е наложено задържане до 72 часа. Днес в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Редактор: Росана Манева