Вижте кои са номинираните

Съюз на артистите в България обяви номинациите на годишните си награди "Икар".

За водеща мъжка роля са номинирани Валери Йорданов за участието му в "Караконджул", в Народния театър, Симеон Лютаков за "Отело" във Варненския драматичен театър и Цветан Алексиев за "Лебедова песен" във "Сфумато".

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА: Отлагат връчването на наградите "Икар"

За поддържаща мъжка роля предложенията са - Александър Тонев ("Дон Кихот", Пазарджишки театър), Иван Бърнев ("Унизените. Беларус", Плевенски театър) и Николай Луканов ("Бившата мис на малкия град", Младежки театър).

За водеща женска роля са номинирани Бойка Велкова ("Империя на красотата", Сатиричен театър), Ирини Жамбонас ("Кой си бои от Вирджиния Улф", "Зад Канала") и Светлана Янчева ("Боклук", "Театър 199").

За поддържаща женска роля номинирани са Красимира Кузманова-Кокран ("Унизените. Беларус", Петя Венелинова ("Суматоха", Русенски театър) и Радена Вълканова ("Капитал(на) грешка", Народен театър).

Татяна Лолова ще получи посмъртно награда "Икар" за цялостно творчество

Боряна Маноилова, Надежда Колева и Поля Йорданова за номинирани за дебют.
Предложени за "Икар" за режисура са Василена Радева за "Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта" (театър "Азарян"), Диана Добрева за "Синът" (Народен театър) и Стоян Радев за "Караконджул".

Номинирани за сценография са Илияна Кънчева за "Серотонин" (театър "Азарян"), Мира Каланова и Марина Райчинова за "Закуска в Тифани" (Пловдивски театър) и Свила Величкова и Ванина Цандева за "Завръщане у дома" ("Зад канала").

За авторска музика са номинирани Добромир Векилов-Дони за "Балдахинът" (театър "Българска армия"), Милен Апостолов за "План Б" ("Сити марк") и Христо Намлиев за "Портокалова кожа" (театър "Възраждане").

Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите номинира за "Икар" за драматургичен текск - "Боклук" от Елена Телбис, "Морето след теб" от Яна Борисова и "Свлачище" от Васил Балев. За критически текст са номинирани Димитър Стайков с "Пламъци по сцената. Живот и изкуство на Деян Донков", Никола Петков с "Театрални делници от сутрин до вечер" и Румяна Николова с "Модел на функциониране на българския театър в периода 1944-1989 година".

“Икар 2020”: Елена Димитрова и Йордан Ръсин са големите победители

За постижение в кукленото изкуство са номинирани Иван Гърбачев за музиката в "Кученцето, което не можеше да лае" (Пловдивски театър), Любомир Желев за ролите му в "Кралят елен" в Сливенския театър и Петър Пашов за режисурата на "Пиано на луната" ("Ателие 313").
За куклен спектакъл са номинирани "Гарвин магьосникът" (Куклен театър - Благоевград), "Кученцето, което не можеше да лае" и "Пиано на луната".

Иван Теофилов получава награда за значим принос в развитието на българското куклено изкуство. Гилдията на атракционните и сценични изкуства и Гилдията за вариететно изкуство номинира Вили Кожухарова за постижения в областта на каучук акробатиката, Десислава Димитрова-Шехерезада за спектакъла "Неразбулените тайни на българската магия".

Награда "Икар" за цирково изкуство се присъжда на Джулио Малеволти - за приноса му в развитието на българската, европейската и световната акробатика. Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства номинира Борис Далчев, Михаела Добрева и Цвета Дойчева за "Видение" в Националния студентски дом, Деян Георгиев за "Чисто" (балет "Арабеск") и Марион Дърова за Wo Man (ДНК, НДК).

За пръв път в историята: Връчват наградите "Икар" без публика

Гилдията на актьорите, работещи в дублажа номиинира за "Икар" актрисите Гергана Стоянова за Елиза и Мария във "Влад", Елисавета Господинова за Ебру в "Черна роза" и Уили в "Пчеличката Мая", Йорданка Илова за Гюл във "Вятърничав", както и актьорите Ивайло Велчев за Октай в "Мерием", Иван Велчев за Влад, Чезар и Петре във "Влад" и Любомир Младенов за Клод Трепани в "Дървосекачи".

Награда "Икар 2021 - за чест и достойнство" се присъжда на Любомир Бъчваров. Михаил Белчев получава награда за изключителен принос към музиката. Награда "Икар" за изключителен принос към българския театър е за Татяна Лолова (посмъртно).