Предстои от 29 април да бъдат разрешени посещенията в дискотеки

От днес отпаднаха ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове. Те ще могат да работят при спазването на строги епидемиологични правила. В магазините ще се влиза само с маска, при спазване на дистанция от поне метър и половина между клиентите и при възможност да се осигурят 8 квадратни метра на всеки човек.

Трябва да има изградени коридори за влизане и излизане, за да не се струпват хора в коридорите на търговските обекти.

Игралните зали и казината също могат да работят от днес. За тях условието е да са заети до максимум 50 % от капацитета си.

„Аз съм на 77 години - от най-рисковата гурпа и въпреки това ви казвам, че не е нужно да се преиграва. Всички трябва да спазваме елементарните неща”, коментира Александър, който е един от клиентите в столичен мол.

„Последното и предпоследното затваряне бяха пагубни за бизнеса и всичко в момента е стока, която е задържана и стои. Надяваме се хората да започнат да пазаруват”, заяви Вирджиния Ждерова, която е управител на магазин.

„От браншовите организации, в това число и Българската Ритейл асоциация, няма да позволим четвърто затваряне под никаква форма, защото това ще е финалът на целия сектор”, коментира Тодор Тодоров от Българската Ритейл асоциация.

Междувременно от асоциацията и сдружението на заведенията изпратиха писмо до новите народни избраници с молба антикризисните мерки да бъдат продължени, а някой да останат постоянни. "Мерките, които трябва да бъдат продължени това са на първо място мерките свързани с подкрепа на персоналите - това са 60/40, 80/20, 75 процента на тези, които не работят все още", заяви Емил Коларов, сдружение на заведенията в България.

Разхлабват част от мерките (ЗАПОВЕД)

От 12 април вече се допускат културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м, носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

От 12 април отвориха и заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

Предстои от 29 април да бъдат разрешени посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.