Започнаха консултациите при президента за нов кабинет

„Готови сме и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. И преди сме били в подобна ситуация. Не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи на българския народ - нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочен вот". Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на започналите тази сутрин консултации на държавния глава Румен Радев с парламентарно представените партии за формираните на нов кабинет. Премиерът в оставка Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ не присъства на срещата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но отговорността за управлението на България тегне върху това правителство, докато премиерите и министрите не предадат ключовете от кабинетите си на следващите”, заяви в началото на срещата президентът Румен Радев.

„Необходими са оперативни и отговорни действия за съставяне на кабинет. От Народното събрание зависи това да бъде извършено отговорно и да се гарантира устойчивост на следващото правителство”, каза още той.

Започнаха консултациите при президента за нов кабинет

„Явяваме се тук с ясната отговорност, че държавата ни стои пред редица предизвикателства. Все още не е отминала пандемията, предстоят икономически и здравни предизвикателства. Готови сме да излъчим състав на Министерския съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност във връзка със справянето със здравната криза, а и с всички предизвикателства, които следват за България”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 

 

„Очакваме, че в 45-ото Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласуване за избор на председател на Народното събрание ясно показа разпределението на силите в него”, каза още тя.

„Трябва всички парламентарно представени политически сили и под Ваше ръководство, г-н президент, да намерим баланс в отношенията и да търсим решенията за България. Очаквам, че патосът, който владее Народното събрание в първите дни, ще отмине и всички заедно ще бъдем по-прагматични и ще взимаме решения с мисъл за държавата ни”, допълни Атанасова.

Как ще протекат консултациите при президента за нов кабинет

„Призовавам всички парламентарни групи, всички участници в този процес, да работят изцяло в рамките на своята отговорност. Без да бягат от нея и без да я превишават. В тази връзка искам да разсея и някои спекулации, че аз бързам със служебен кабинет. Напротив, аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната, които търсят решение във възможно най-кратък срок. Всички ние трябва да работим така, че най-бързо и оперативно да имаме действащо редовно, отговорно, с необходимата подкрепа правителство”, заяви президентът Румен Радев.

Той подчерта, че президентът не може да бъде архитект на бъдеща опозиция или управление - защото нямал правомощията за това, но и не искал президентската институция да се намесва в този процес.

„Отговорността за съставяне на правителство, за формиране на неговата подкрепа в парламента е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи. Очаквам да има необходимата кооперативност и диалог”, отбеляза държавният глава.

Радев към „Има такъв народ”: Към вас са насочени очакванията на българите

След срещата депутатите от ГЕРБ направиха и кратък коментар пред медиите.

„Заявихме отново своята готовност и отговорност към държавата и когато президентът ни връчи мандат за съставяне на правителство, да предложим състав на Министерския съвет”, заяви Десислава Атанасова.

„Обсъдихме и важни теми от дневния ред – предизвикателствата пред държавата ни – геополитически, такива свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (обсъдихме този въпрос детайлно), както и всички други предизвикателства пред следващото правителство. За нас е важно възможно най-бързо да има работещо такова, защото българските граждани очакват правителството да взема важни, тежки и ако се наложи – непопулярни решения”, каза още тя.

„По време на разговорите изявихме волята си като първа политическа сила и като най-голяма парламентарна група да приемам мандата и да направим честен, открит и прозрачен опит да съставим кабинет. В следващите дни той ще стане ясен. В хода на разговорите ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат – дали ще има възможност за съставяне на правителство или те”, коментира Даниел Митов.

„Ясно е, че при всички положения България трябва да има бързи решения с оглед на пандемичната обстановка, възстановяването на икономиката след пандемията и с оглед на сложната геополитическа обстановка недалеч от нас”, каза той.

 

 

„Обърнахме внимание на езика, не само, който се използва в парламента, но и включително и на това, че един политически лидер си позволи да каже, че ГЕРБ трябва да изчезне. Не знам как планира той да направи така че 840 хил. български граждани да изчезнат. Такъв език е напълно недопустим в демокрациите. Целта не може да бъде унищожението на политическия ти опонент. Надяваме се да се върнем нормалния политически разговор в парламента”, допълни Митов.

Запитан дали президентът е казал кога ще им връчи мандата, той отговори с „не”.

Желязков: Целта Борисов да отиде в НС е той да бъде унизен

„Ако имаше тема, която беше обект на консенсус това беше ,че България трябва да има възможно най-скоро работещо правителство със солидна парламентарна подкрепа. Съзнавайки, че дължим знак на всички, които са ни подкрепили да излъчим правителство, ще преценим дали то трябва да бъде внасяно в Народното събрание, но България трябва да има работещо правителство със солидна парламентарна подкрепа”, заяви Томислав Дончев.

Той коментира и темата за Плана за устойчивост и развитие. „Фокусираме си вниманието върху тези 12,6 млрд. Общия пакет е 50 млрд. Интересно защо никой не ме пита за останалите 35 млрд. Всички документи за тях са разработени и са внесени в ЕК. Планът стана обект на политическа интрига. Цяла кампания слушаме политическите сили, че имат план и ще ревизират този. Аз, бидейки в оставка, нямам моралното право, особено ако има алтернативни предложения да внасям Плана. За съжаление, от изборите минаха 2 седмици, но аз не съм видял алтернативен план. Той е внесен в парламента, ако той упълномощи правителството, той ще бъде веднага внесен в ЕК”, посочи Дончев.

И допълни: „Оставям правото на новото правителство, ако реши - да го ревизира и преработи. Уговорили сме с ЕК отсрочка, за да дадем шанс, ако следващото правителство иска да направи алтернативно предложение”.

„Ако на „Има такъв народ” не им стигат двама или трима народни представители, в името на това България да има стабилно правителство, ще ги подкрепим”, каза още Томислав Дончев.

Репортери: Ванина Недкова, Ивелина Николова

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК