Той е получил подкрепата на 31 души от Националния съвет на ХДС

Управляващите в Германия избраха своя кандидат за наследник на Ангела Меркел. След битка, продължила повече от седмица, Християндемократическият съюз излъчи Армин Лашет.

Минути след избора, Лашет призова за единство сред консерваторите. Много експерти смятат, че борбата между отделните фракции сред десните може да ги свали от първото място на изборите тази есен. Основен проблем е управлението на кризата с коронавируса и корупционния скандал, довел до оставката на няколко депутати.

"Това, което има значение, е коя партия ще представи най-добра концепция за бъдещето на страната. Кой може да формира най-силния екип, който да се справи с трудностите. Затова е много важно с Християнсоциалния съюз да работим като един отбор. Ние не можем да спечелим изборите без тях, но и те не могат без нас. Християндемократите и Християнсоциалния съюз са сестрински партии - уникален феномен в политиката на Германия“, заяви Армин Лашет.

Той е получил подкрепата на 31 души от Националния съвет на ХДС, а 9 са гласували за неговия съперник Маркус Зьодер, ръководител на баварската сестринска партия.

Лидерът на ХДС се противопостави на Меркел по въпроса за COVID мерките

60-годишният кандидат е премиер на провинция Северен Рейн Вестфалия. Засега консерваторите запазват крехка преднина в проучванията пред Зелените.

 

 

Изборите за Бундестаг са на 26 септември.