Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви ситуацията като истерична

Чехия обяви днес, че до края на май броят на руските дипломати в Прага ще бъде сведен до броя на чешките в Москва. Точно това заплаши Прага да направи, ако Русия не приеме обратно експулсираните двайсет служители на чешкото посолство в Москва. Ултиматумът на Чехия изтече днес на обяд.

Нови дипломатически искри между Прага и Москва

На Русия е даден срок до края на май да се съобрази с решението на Чехия.

Шпионският спор между Русия и Чехия заплашва да ескалира в нов кръг на взаимно експулсиране на дипломати. Москва и Прага вече изгониха 20 чешки и 18 руски служители на посолствата, след което Чехия поиска Русия да разреши връщането на всички изгонени служители в руската столица.

Според Прага посолството ѝ в Москва на практика е парализирано. Там останаха само посланикът и четирима дипломати. До края на май това ще се случи и с руското посолство в Прага, ако двете страни не постигнат споразумение.

„Чехия има интерес да подържа коректни отношения с Русия като две суверенни държави. Надявахме се, че Русия ще признае неадекватността на своята реакция. Но нашето предложение за успокояване на ситуацията има остана без отговор“, коментира чешкият министър-председател Андрей Бабиш на съвместна пресконференция с външния министър Якуб Кулханек.

Русия изгони посланика на Чехия в Москва (ВИДЕО)

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи поведението на Прага като непредсказуемо, агресивно и лишено от всякакъв здрав разум.

„Тези неоснователни и безпочвени обвинения на Чехия са възмутителни, и не могат да бъдат разбрани или анализирани“, каза той.

„Можем само да призовем всички да се успокоят и да се откажат от тази масова антируска психоза“, добави Песков.

В хода на дипломатическата криза и на фона на напрежението между Русия и Запада НАТО и Европейският съюз изразиха подкрепа на съюзника си Чехия.

Източник: БНР