Париж ще държи Путин отговорен, ако опозиционерът умре

След САЩ, и Франция заплаши Русия със санкции, ако опозиционерът Алексей Навални почине в затвора. А заради влошеното му състояние в резултат на триседмичната гладна стачка в редица руски градове се проведоха многолюдни протести в подкрепа на критика на Кремъл.

В интервю дипломат номер едно Жан Ив Льо Дриан беше категоричен:

"Безмилостната атака срещу Навални е непоносима. Имаше опит да бъде убит. После го депортираха. Сега животът му е в опасност. Ако опозиционерът умре, ще държим Владимир Путин и руските власти отговорни за тази трагедия.  И ще наложим необходимите санкции. Надявам се да не се стига до това!“

ПАСЕ призова Русия да освободи Навални до началото на юни

Преди 3 седмици осъденият на две и половина години затвор Навални започна гладна стачка в знак на протест срещу отказ на руските власти да му предоставят адекватна за болките му в гърба медицинска помощ.

Преди дни от екипа му съобщиха, че заради гладуването опозиционерът вече е в тежко състояние и може всеки момент да издъхне. Силно разтревожени за здравето му, хиляди негови привърженици проведоха митинги в редица градове. Хората настояваха или да му бъде даден достъп до лекуващите го лекари, или Навални да бъде освободен.

Стотици задържани на митинги в подкрепа на Навални в Русия (ВИДЕО)

Демонстрациите не бяха разрешение от властите, в резултат на което на места имаше напрежение, а арестуваните са над 1700. Засега обаче нито заплахите на Запада, нито протестите в страната притесняват Москва.

Протест в подкрепа за Алексей Навални в София

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че положението с Навални не е въпрос, който касае правителството, а трябва да се обсъжда с прокуратурата или с Федералната служба за изпълнение на наказанията.  А демонстрациите в подкрепа на опозиционера, Песков отказа да коментира с думите, че Кремъл не вижда повод да дава оценка за случващото се.

Путин: Русия ще отговори силно и бързо на всяка външна провокация