Показаха една от най-големите колекции звънци

Една от най-богатите колекции чанове и хлопки беше показана в Етнографския музей на открито „Етъра” край Габрово. Всяка пролет около светлите празници природата се събужда, а в Балкана своята песен запяват хиляди звънци, чанове и хлопки. Обикновено по това време колекцията на Станимир Драголов пее по зелените поляни.

„Предназначението на чановете, според мен, е да са по животните, а не да стоят по изложения”, споделя габровецът, който от години се занимава с животни. Отглежда около 60 кози и овце.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Златните майстори на Златоград (ВИДЕО)

Колекцията на овчаря е впечатляваща. Той може и да не знае колко точно звънци и хлопки есъбрал, но със сигурност помни историята зад всеки или всяка от тях. 

В Стара планина по традиция преобладават хлопките. Поне това показват наблюденията на Станимир Драголов. За Габровския овчар е важно, когато овцете или козите са на паша, звукът да носи наслада и да се лее като песен.

„Трябва да има разнообразен звук. Всичко зависи и от стадото - как то върви, колко хлопки и чанове са сложени. Аз съм правил всякакви комбинации. Всичко е според човека и това какво му е на душата на овчаря. Удоволствие ми доставя като ги сложа на животните - сутрин вече като излизат и се прибират”, добавя Драголов.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Парадът на лалетата в Балчик (ВИДЕО)

В своята колекция Станимир е събрал звънци, хлопки и чанове от цялата страна. Заедно този меден хор от тонове пее романтичната песен на планината и запазените овчарски традиции.