И има ли план Б за електронните рецепти

Две седмици остават до деня, в който електронната рецепта ще замени окончателно хартиената.

В промяната обаче личните лекари виждат някои недостатъци.

„При издаването на електронната рецепта, се издава код, според мене този код е напълно излишен, защото със своето ЕГН пациентът може да си получи електронната рецепта. Знаем, че ЕГН-то е уникално на територията на България, така че няма смисъл да се издава код, като си кажеш ЕГН, спокойно може да бъде издадена рецептурната бланка”, смята д-р  Илия Христов, общопрактикуващ лекар.

КРАЙ НА ХАРТИЕНИТЕ РЕЦЕПТИ: Аптеки предупреждават за възможен хаос

Лекарите намекват, че заради рецептите се налага да инвестират в нови компютри.

„Малко се усложнява с компютърната конфигурация, защото ако е по-стара, по-трудно обработва информацията, вече програмите стават по-тежки и повече време изисква да може да се обработи пациентът”, смята д-р Христов.

Евгени Антонов и фармацевт от Петрич. В неговата аптека само 2% от клиентите идват с хартиени рецепти. Останалите са с електронни. В тях понякога се срещат неточности.

„При нас в аптеката, когато дойде рецептата, като я отворим, излизат бройните. При нас се получава да дойде количество например за една таблетка вместо една опаковка. Чисто технически някой път сървърите се забавят”, обяснява Евгени Антонов.

Къде и как можем да използваме електронни рецепти? (ВИДЕО)

В медицинските среди се опасяват, че няма план Б, ако системата с електронните рецепти се срине. 

„Ако стане нещо с електронния облак, на който се изпращат електронните рецепти, и не може да бъдат приемани там, как да бъде изписването на тези рецепти? Видяхме как в САЩ стана проблема с петролопровода, за една седмица няма кой да доставя нефт. А при нас електронният облак ако се развали, кой ще достави електронните рецепти на пациентите”, пита д-р Христов.

И лекари, и фармацевти забелязват, че електронната рецепта не притеснява и не плаши пациентите, дори те да са по-възрастни. В средите отчитат това като малка изненада.

До 1 юни мисля, че ще бъдем готови за електронните рецепти, заяви в предаването „Събуди се” Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България.

Повече гледайте във видеото