Те настояват за оставката на министъра на туризма

Туроператори и агенти се събират пред президентството и настояват за оставката на ресорния министър Стела Балтова. Причината, по думите им, все още не са изплатени около 16 млн. лева държавна помощ заради пандемията.

Протестът е организиран от Обединение „Бъдеще за туризма”. Причините за недоволството са, че вторият транш от държавната помощ за неосъществените пътувания заради пандемията все още не е изплатен. Те настояват още за промяна на критериите за получаване на помощта.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Пред NOVA протестиращите обясниха, че след разговори с Министерството на туризма не са стигнали до консенсус и вече настояват за среща с президента.

„Това, което ще направим като последващи стъпки - утре Министерството ще публикува официално указания как ще се кандидатства по самата програма”, обясни председателят в Обединение „Бъдеще на туризма” Павлина Илиева.

„Имаме да връщаме доста пари на клиенти, които не са си ги получили заради отменени пътувания. Разчитахме изключително на този транш”, добави Любка Стефанова - представител на туроператор. 

Представители на туристическия бранш излизат на протест

От Асоциацията българските туроператори и туристически агенции се разграничиха от исканията за оставка на министър Стела Балтова. Такава би забавила решаването на проблемите в сектора.

В своя позиция от Министерството на туризма обясняват, че заложените критерии са с цел обезпечаване на това как се разходват точно средствата. Те пък са били консултирани с финансовото министерство. 

А в своя позиция по повод протеста, от Министерство на туризма заявяват, че са готови на диалог с недоволните. И подчертават, че промените в подпомагането на туроператорите целят  недопускането на кандидати, които по първата схема са получили безвъзмездна помощ, но не са се издължили своевременно на потребителите.  По този начин се гарантира целевото изразходване на държавната помощ, защита интересите на туроператорите в нужда и осигуряване на ефективна защита на потребителя, заявяват от ведомството.