В по-голямата част от случаите парите са открити в кабините на турски товарни автомобили

Валута с левова равностойност близо 5 млн. лева откриха митнически служители през юни на различни гранични пунктове в страната. Тази сума, задържана само в рамките на предходния месец, е повече от установената за всяка една календарна година в периода 2015 г. - 2020 г.*, показват данните на Агенция „Митници“.

Недекларираните суми в размер общо на 1 440 315 евро, 907 090 британски лири и 21 340 щатски долара възлизат на равностойност от 4 928 060,25 лева.

Агенция "Митници" с трима нови заместник-директори (СНИМКИ)

За разлика от общата европейска валута, която от години е най-често установяваната на българските граници, британски лири в такива размери са ново явление, което се наблюдава особено интензивно през тази година. В годините от приемането на България в ЕС досега опитите за пренос на недекларирани щатски долари намаляват за сметка на други валути.

В по-голямата част от случаите парите са открити в кабините на турски товарни автомобили, след като шофьорите не са декларирали пред митническите служители суми над лимита от 10 000 евро.

Повечето от камионите са се движили по маршрути от Великобритания и други държави от Западна Европа към Турция.

Облагат с ДДС всички онлайн покупки от страни извън ЕС

През месец юни е установен нарушител - български гражданин, пътуващ с лек автомобил, който е направил опит да изнесе през МП Капитан Андреево 650 000 евро (1 271 289 лева), като декларирал само част от валутата – 8500 евро, а останалите носел укрити около тялото си.

Агенция „Митници“ напомня, че суми с равностойност над 10 000 евро трябва задължително да се декларират писмено при преминаване на външна граница на ЕС, а при преминаване на вътрешна граница с друга държава членка - при запитване от митнически служител.

Декларирането не е свързано със заплащане на такси или данъци от преносителя.