Президентът Румен Радев е неин домакин

Световни лидери на Среща на върха в София. България е домакин на инициативата „Три морета”. Участие в шестата среща взе и американският президент Джо Байдън, който заяви, че регионът има невероятен потенциал.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Срещата беше открита от министъра на икономиката в служебното правителство Кирил Петков.

„За мен е чест да ви приветствам на Срещата на върха „Три морета” и бизнес форума! Искам да благодаря на президента Румен Радев и на съорганизатора - Американската търговско-промишлена палата в България и Българската банка за развитие. Надяваме се да проведем много успешен бизнес форум, който ще сближи нашите бизнеси, за да развиваме значителни трансгранични проекти”, посочи той.

 

 

„Уважаеми колеги, приятели, партньори и гости. За мен е привилегия да ви приветствам и да ви кажа „Добре дошли” на тази среща на върха. Инициативата „Три морета” се е доказала като платформа за диалози, очертаваща стратегически линии за насърчаване на икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност”, бяха думите на президента Румен Радев.

Държавният глава благодари на всички присъстващи на срещата за това, че са приели поканата да участват на шестата Среща на върха.

„Доволен съм, че виждам толкова много участници в София - президенти, ръководители на делегации. На нашите стратегически партньори - САЩ, Германия. Благодаря на президент Франк-Валтер Щайнмайер за личното му участие и ангажимент и на Европейската комисия и на бизнес делегациите”, каза Радев.

„За първи път приветстваме на форума управителния директор на Международния валутен фонд. Имаме впечатляваща делегация от Американския конгрес. За първи път имаме държавни и бизнес представители от Западна Европа, Близкия Изток и Пацифика. Това показва блестящия интерес към нашата инициатива”, отбеляза президентът.

Байдън пред участниците в „Три морета”: Има невероятен потенциал, за да се подобри просперитетът на този регион

Той обясни, че е оптимист относно това, че Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата.

Радев посочи, че само в последните месеци се наблюдават резултати. „Имаме три инвестиции в енергетиката, в транспорта и в дигитализацията. Надяваме се, че тази динамиката ще се ускорява”, добави Радев.

Той изтъкна още, че инициативата „Три морета" се е доказала като платформа за диалози, като стратегически линии за насърчаване на икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност, за да може страните да достигнат повече свързаност и кохезия. „Страните по инициативата разбират, че това е амбициозна и сложна цел и необходимите средства надвишават това, с което разполагат в момента, но знаят добре и какъв голям потенциал имат, който може да бъде използван в сътрудничеството помежду им, за да получат обществената подкрепа, да прилагат нови иновативни модели за бизнес партньорството, за интелигентното развитие", отбеляза Радев.

Кристалина Георгиева за икономиката: Най-накрая се вижда светлина в тунела

„Продължаваме да мултиплицираме модела и това е посоката, в която трябва да се движим и да не забравяме, че като държави и правителства трябва да подобрим планирането, координацията, за да можем да използваме максимално нашите бюджети и европейските фондове", каза Радев. Той допълни, че не трябва да се забравя, че има и други възможности, за да бъде стимулиран бизнесът за постигане на конкурентоспособност и бъдещи икономически успехи, което изисква да се използват и прилагат иновативни подходи в енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност. Президентът изтъкна, че България защитава нова визия за по-добра свързаност в науката, образованието, технологиите и иновациите.

„България стана координатор на проекта в трудни времена, продължаваме тази амбициозна дейност, за да постигнем набелязаните цели, за да подобрим координацията и да разширим обхвата на нашето сътрудничество", заяви Румен Радев. Той изтъкна и нарастващия международен интерес към инициативата "Три морета".

Изказване в рамките на откриването направи и американският президент Джо Байдън: „САЩ подкрепя инициативата „Три морета”. Благодаря на президента Румен Радев и на министър Кирил Петков, че са домакини на събитието. Има невероятен потенциал, за да се подобри просперитета на този регион. Ангажираме се да се подобрят връзките с институциите във вашия регион, за да може Европа да изпълни отколешната си цел да е обединена, да работи и да живее в мир. Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си.  Да се изкорени корупцията. Като работите заедно ще укрепите суверенитета и енергийната сигурност. Всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да процъфтяват в 21 век, за да може светът да е по-сигурен. Може да го постигнем заедно!”, каза Байдън.

„Три морета”: България е домакин на шестата Среща на върха (НА ЖИВО)

„Г-н Радев, не само приехме вашата покана, а сме ви дълбоко благодарни за нея. За нас е удоволствие, че отново сме в София след толкова много видеоконференции и телефонни разговори. Най-накрая можем да се видим на живо. Искам да благодаря на моя приятел Румен Радев за ангажимента за придвижване на инициативата напред. Тя обхваща половината държави членки на ЕС. Имаме интерес да бъдат засилени връзките „север-юг” и „изток-запад”, заяви федералният президент е Франк-Валтер Щайнмайер.

С думите, че винаги е добре човек да си е вкъщи започна изказването на председателя на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„По отношение на икономическата прогноза - най-накрая се вижда светлина в тунела. Това се дължи на смелостта на пишещите политиките в региона. Светлината е по-силна за страните, участващи в Инициативата „Три морета”, отколкото за техните западни съседи”, подчерта Георгиева.

Тя очаква, че през 2021 година регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите държави от света.

„Растежът на БВП ще е 3,8 процента, което е двойно по-високо, отколкото на 15 държави членки от ЕС. Защото по-добре се управлява свиването на икономиката, вследствие на коронавируса. Дефицитът е 4%, което е наполовина този от Западна Европа”, каза още председателят на МВФ.

„Благодаря на президента Румен Радев за това, че ни събра тук. Тази инициатива вече дава конкретни резултати. Имаме фонд, който инвестира и който е отворен за нови инвестиции и предложения. Инициативата се опитва да решава проблеми в транспорта и дигитализацията”, обясни президентът на Естония Керсти Калюлайд.

„След една година прекъсване заради пандемията ние сме тук заедно. Надявам се, че така ще бъде и в Рига. Мисля, че е инициативата е много важна, защото всички сме част от Европа. Тези инициативи са вдъхновени от политиката и се движат от бизнеса”, обясни президентът на Латвия Егилс Левитс.

„Страната ни бе устойчива по време на пандемията. Имаме много амбициозни идеи за регионалната интеграция. COVID-19 ни научи да сме готови за всякакви възможни глобални катастрофи. Пожелавам ви полезни дискусии, които ще дадат ценни резултати”, заяви президентът на Литва Гитанас Науседа.

„За мен е удоволствие, че инициативата „Три морета” расте с всяка изминала година. Разработват се нови и нови инструменти за разширяване на нашата интеграция. Бизнес форумът помага за сближаване на дружествата. Има форум на регионите към „Три морета”. Идеята е местните власти да си партнират. Не се съмнявам, че инициативата вече играе ключова роля за изграждането на бъдещето на Европа”, заяви президентът на Полша Анджей Дуда.

„Инициативата „Три морета" има инвестиционен фонд. Нашето правителство е решило да има вноска 23 млн. евро в този фонд за проекти. Предстоят ни две задачи. Трябва да предоставим финансови средства за изпълнение на проектите и да преодолеем някои правни въпроси. Имаме изисквания да публикуваме финансови отчети по определени правила”, заяви президентът на Словения Борут Пахор.

„Трябва да рестартираме икономиката, да започнем отново със социалните и културните дейности. Трябва да рестартираме процеса на образование. Трябва да отчитаме нуждите на индустрията. Трябва да свържем регионите, държавите. Затова трябва да инвестираме в пътища”, заяви зам.-министър-председателят на Чешката република Карел Хавличек.

„За мен е удоволствие и чест да съм тук с вас. Искам да изразя благодарността си към България за усилията, енергията и активния подход в организирането на тази среща. Инициативата ‘Три морета” ни предлага уникална възможност да изграждаме вътрешни връзки между държавите по оста Юг - Изток. Това придобива особено значение по време на пандемията”, каза Вероника Ремишова вицепремиерът в Словакия.

„За мен е чест да участвам в това събитие. Инициативата „Три морета” ни предлага допълнителен форум за тези предприятия, които развиват инфраструктурни проекти в енергетиката, транспорта и дигитализацията. Това е една възможност за нови и традиционни партньори”, заяви зам.-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал.

За първи път тази година на Срещата на върха участва президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу.

„Позволете да изразя благодарността си към президента Румен Радев за поканата да участваме в тази среща. Това е една политическа платформа, която става все по-важна в региона, която развива сътрудничеството между страните и отговаря на техните общи нужди”, посочи тя.

В тазгодишната среща на върха, освен държавните глави, участват и висши представители на изпълнителните власти на държави участнички. Инициативата обединява 12 страни членки на ЕС-- Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Партньори на "Три морета" са САЩ, Германия и ЕК. Целта е насърчаване на регионалното сътрудничество между държавите. 

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА „ТРИ МОРЕТА” ЧЕТЕТЕ ТУК