Заседанието на съвета идва след вчерашните консултации

Социалисти на протест пред централата на БСП поискаха оставката на председателя Корнелия Нинова и свикване на конгрес. В същото време Националният съвет на БСП се събра на заседание да обсъди изборните резултати и бъдещите действия в парламента, сред които и участие в разговори за подкрепа на правителство на "Има такъв народ".

Нинова: С "Има такъв народ" имаме разбирателство по много теми (ВИДЕО)

Заседанието на съвета идва след вчерашните консултации между парламентарната група на социалистите и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", приключили с общи приоритети, но и със съществени разминавания по данъчната политика, преизчисляването на пенсиите и евентуалните приватизации. Лидерът Корнелия Нинова определи резултата като "първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство".

„Ние вече не искаме оставката на Нинова. Тя остави партията. Задължително трябва да се проведе конгрес. Въпросът с правителството е само за следващите няколко дни”, каза Кирил Добрев.

„Хора които стоят зад протеста, като Паргов и Дъбов, са провалили партията и първо трябва да видят проблема вътре в себе си”, заяви Стоян Мирчев.

„Няколко недоволни партийни другари искат оставката на Нинова от няколко години. Проблемът е, че те саботират не само БСП, а и изобщо развитието на държавата”, заяви Филип Попов от БСП.

„След 4 април съм предложил на г-жа Нинова, като личен акт, ако тя подаде оставка – аз ще съм първия след нея. Но трябва да разширим кръга”, заяви Калоян Паргов.

"Има такъв народ" ще проведе консултации с ДПС

Първата точка от дневния ред е обсъждането за подкрепа на "Има такъв народ".

 

 

Източник: БНР