В България има 10 такива машини

Серия от уволнения на роботи от магазини, банки и други учреждения в света. След тежкия удар по кариерата му, хуманоидният робот Пепър обмисля дали да не се пенсионира. Засега, за да не влезе в статистиката за безработни, в България Пепър се преквалифицира.

Роботът идва от Япония. У нас има около 10 братя – наети в банки и училища. А в един от магазините в София, той помага на клиентите при избора на спиртни напитки. За по-малко от година, Пепър показва, че е много дисциплиниран и бързо учи нови неща.

„Научи български за 6 месеца, така че може много бързо да се преквалифицира. Пепър си върши работата страхотно и нямаме никакво намерение да го уволняваме”, каза Филип Анастасиу, директор “Продажби” в магазини за продажба на едро. 

Учени обучиха "незрящ" робот да изкачва стълби (ВИДЕО+СНИМКИ)

Въпреки това уверение, все повече от братята на робота в други държави губят работата си. Макар че не получава заплата за положения труд, Пепър държи да продължи да е в помощ на хората.

Шефът на Пепър е категоричен – клиентите обичат дружелюбния робот. И вместо уволнение, му готви нова мисия – в друг сектор в магазина.

Полицаи щурмуваха дом заради прахосмукачка робот (ВИДЕО)