След близо седмица преговарящите партии се скараха

Прът в колелата на бъдещия кабинет. След близо седмица преговори, избухнаха остри спорове и взаимни обвинение между „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов обвини партньорите си в преговорите в опити да редят кабинета. Депутатите на Слави Трифонов отправиха тежки критики към финансовия министър Асен Василев и икономическия Кирил Петков. От своя страна Христо Иванов и Мая Манолова видяха в тази реакция влиянието на ГЕРБ и ДПС.

Съставянето на ново правителство все повече изглежда като „Мисия – невъзможна”. Напрежението между преговарящите партии днес достигна нова връхна точка. От „Има такъв народ” обявиха, че не приемат да им се поставят условия и, още по- малко, да им се предлагат имена за министри. От другата страна на преговорите двете партии – „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!” продължават да имат три условия за подкрепа – да чуят имената в новата власт, да подпишат общ документ за общи политики и да не се допуска влиянието на ГЕРБ и ДПС в следващото управление.

Въпреки острите реплики, разменени през медиите, и трите партии не затвориха вратата и казаха, че все още има шанс да не отиваме към нови избори. Кой ще направи първата крачка към сдобряването, не стана ясно.

Една декларация от парламентарната трибуна изпрати в историята добрия тон между преговарящите за нов кабинет партии. С нея от „Има такъв народ“ обявиха – не искат да им се поставят условия и няма да приемат имена за министри.

„Какво се случи през тези 4 дни, че „Демократична България” се отметна от своята позиция и реши да поставя условия и да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила избори? Какви игри се играят в 46-ото Народно събрание? Мръсни игри с мръсни хора. Явно не сте разбрали, че ние няма да играем по вашата игра”, заяви Йорданов.

И още - от партията на Слави Трифонов разчетоха в поведението на „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ само една цел.

„Иванов и Манолова, явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива ръце, защото водите страната към нови избори”, обвини Йорданов.

Тошко Йорданов: Асен Василев е откраднал интелектуална собственост, не може да бъде министър

Минути по-късно - не пред депутатите, а пред медиите, от „Има такъв народ” определиха досегашните преговори като „джентълменски“. А изненадата дошла, защото на тях никой не е искал постове или споразумения. И дадоха още един шанс.

„Има още време. Другите две сили имат възможност да преосмислят отново позицията си и да изберат кой е врагът – ГЕРБ или ние”, посочи Йорданов.

Преосмисляне обаче нямало да има при „Демократична България“. Които още настояват за имена на хората в новата власт и документ за общи политики в управлението.

„Никой да не очаква, че ние ще бъдем притиснати до стената и ще ни каже: "Вие тук, сега ще видим една торба с имена, гласувайте или не гласувайте". Няма да стане това”, каза председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов. А на критиките, че искат нови избори, той отговори, че нямат такива планове.

ИТН: ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме!" ще са виновни, ако отидем на нови избори

„Няма нищо страшно в изборите. А те ще бъдат предизвикани от умението или неумението на мандатоносителя”, смята Иванов.

Крачка назад от исканията си няма да направят и от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, които изчислиха, че и без тях правителство може да има. Но видяха друг замисъл.

„Изказването на „Има такъв народ“ беше аплодирано от ГЕРБ и от ДПС. Има достатъчно основания за притеснение, че е възможна дългата ръка на ГЕРБ и ДПС при сформирането на новото правителство”, смята Мая Манолова, председател на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

 

 

На този фон – една от преговарящите партии запази спокойствие. От БСП щели още да си говорят за политики, а за подкрепа на нов кабинет – имало време. А докато партиите спориха в парламента, в социалните мрежи се появи предупреждение. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов се обърна към хората на Христо Иванов и Мая Манолова и заяви, "че ако не се върне здравият разум и те не се сетят кой е основният враг, ще се отиде към предсрочни избори и вината за това ще е тяхна".

Трифонов: Христо Иванов реши да взриви обстановката

"Направихме всичко необходимо да има разговори с всички политически партии без ГЕРБ", уточни още Трифонов.

В основата на цялото напрежение стои предложението на „Демократична България” в новото правителство да бъдат поканени трима министри от служебната власт – Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. Освен, че видяха в тази идея опит за редене на кабинет, от „Има такъв народ” отправиха остри персонални критики.

Една от въпросителните за новото правителство получи отговор. Този път финансовият министър Асен Василев не е желан от „Има такъв народ“ и няма да получи покана. Защото имат данни за негови прегрешение.

Асен Василев: Има координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов срещу мен

"През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. долара на "Лесно.ком", която продава самолетни билети. Тогава изпълнителен директор е Асен Василев. През 2009 г. инвеститорът отказва да налива пари и възниква конфликт. Тогава Василев дава личен заем на фирмата, а след това изисква да му бъде върнат. Тогава фирмата фалира. След това основава нова фирма със същата дейност, която участва в редица дела. В хода на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт на фирмата е направен въз основа на код от откраднат компютър от Асен Василев. Неговите адвокати предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара и признавайки факта за откраднатата интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано в Лондонския съд, не трябва да бъде български министър”, каза Йорданов.

В какво е обвинен чу и самият Асен Василев. А коментарът му беше кратък:

„Всички дела съм си ги спечелил в съда в Ню Йорк, така че няма никакви проблеми”.  На обвиненията Василев обаче отговори също с обвинение.

Манолова: Има причини за притеснение, че ГЕРБ и ДПС участват в сформирането на новия кабинет

„Изведнъж, след като ме каниха, три пъти идваха при мен да ме канят за правителство в „Има такъв народ“, сега изведнъж решиха, че съм силно проблемен. Тук се вижда една много дълга ръка, на една много координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов”, смята служебният финансов министър.

Думите му дойдоха няколко часа след участието на Йордан Цонев от ДПС в ефира на „Здравей, България“, където Цонев също критикува работата на служебната власт. И обясни защо от ДПС също няма да дават подкрепа без имена.

Борисов: Казах на Трифонов, че тези реформатори ще го оставят по средата на реката

„Нямаме предвид ДПС да участва, но не искаме да участва и Прокопиев. Двама служебни са негови. Лъсва моделът на задкулисие, който трови България. Ако ще се правиш на държавник, излез зад кулисите, не се крий като тлъст котарак. Финансовия министър назначи приятеля си, културиста, с данъчни измами”, посочи той.

А напрежението по оста „Има такъв народ“ – Асен Василев коментира и бившият премиер Бойко Борисов.

„Сутринта, като слушах Тошко Йорданов, изпаднах в паника. Не знам как ще се сдобрят. Той каза, че техният министър е мошеник”, каза експремиерът.

На този фон вицепремиерът Илияна Йотова заяви, че държавният глава е готов още утре да връчи мандата за съставяне на правителство, но чака да разбере от ИТН кой е кандидатът им за премиер. От партията многократно заявиха, че вече са готови с името, но чакат покана от „Дондуков” 2. Йотова коментира и политическите интриги в пленарната зала от днешния ден.

"Още в началото президентът каза, че ще бъде толерантен и ще даде толкова време на партиите, че да имаме стабилно правителство. Струва ми се, че колкото повече се задълбочават политическите интриги, толкова повече ще се губи доверието в политиката и политиците", заяви тя.