Предметите бяха показани пред медиите

Лондон ни върна незаконно изнесени културни ценности за поне четвърт милион лева. Експонатите са били оценени от експерти на британския музей. Връщането им в България, обаче било изключително трудно. Експонатите бяха показани за първи път, само пред медии днес следобед. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За експонатите се знае малко. Сред тях - монети, пръстени, статуетки. Част от тях са и от времето на Средновековието. Тепърва експерти ще опитат да разгадаят тяхната история. Засега се знае, че след като попадат в мрежите на иманярите артефактите стигат до Великобритания преди година.

„Задържането става след преминаването на великобританската граница, били са укрити в камион, управляван от български гражданин. В тайник в самото ремаки”, заяви Ивайло Генков от ГДБОП.

Мъжът пътувал сам. Задържан е от полицията в Кент. „По оперативна информация се касае за канал за трафик на движими културни ценности. Той може да бъде определен най-просто като "муле", посочи Генков.

Хората, скрити зад мъжа - ще се издирват тепърва. „Много трудно, почти невъзможно беше да постигнем тези ценности да бъдат върнати в нашата страна”, заяви Бойко Рашков.

За да спре износът на антики, трябва да се създаде специализиран полицейски състав, който да се занимава само с културните ценности, коментира културният министър Владислав Минеков. „Ние няма да позволим повече българската история да бъде разграбвана и продавана където и да е било, дори в чужбина”, каза той.