Премиерът е в Народното събрание за блицконтрол

Проблемите в енергетиката са от поне десет години, те са комплексни и сложни. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, който е на блицконтрол в Народното събрание. Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова зададе въпрос относно драстичното покачване на цената на електроенергията за бизнеса.

Ще се стигне ли до масови фалити и поскъпване на стоки заради по-високата цена на тока

Янев увери, че служебното правителство прави каквото е възможно и по думите му към момента ситуация е овладяна. „Преди три седмици министърът на енергетиката е издал заповед в енергийната система да се включи ТЕЦ „Марица Изток 2”. Първоначално с един реактор, а в момента работят три”, каза още министър-председателят, като поясни, че сега средната цена на тока е около 250 лв. 

 

 

„Ние сме в общ енергиен пазар, който е отворен и работи на пазарни правила. Не манипулациите в Българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който вдига цените. За Борсата можем да говорим, че не е отворена към други борси, което я прави монополна до известна степен, а не на чисто пазарни принципи”, каза още Янев.

ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва мощности за работа на свободния пазар

Той обяви, че ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2” вече работи активно, за да търси пазари и дългосрочни договори. „Пиковете в цените, които се получават, са на базата на това, че се предпочита да се сключват краткосрочни договори - ден за ден”, допълни Янев.

Премиерът е категоричен, че Министерството на енергетиката не е в безтегловност и че то управлява кризата с цените от неделя. „Ситуацията се управлява точно на базата на следенето на тенденциите и на европейския пазар, който е силно дестабилизиран”, уточни той. 

По отношението на индустрията Янев каза: „Поведението им е малко различно. Ние трябва да обмислим какво точно да направим. Съгласен съм, че на българския бизнес трябва да се помага - категорично. Дали помощта ще бъде чрез заеми, или по друг начин - е въпрос на обсъждане. Вероятно тук място има и парламентът”, смята министър-председателят.

По отношение на БЕХ Янев заяви, че заедно с ръководството на енергийното министерство е провел срещи по повод цените на електроенергията и вдигането на пазарните и борсовите индекси.

Служебният министър-председател отговори и на въпроса на Мария Капон какви нарушения е видял след кабинета „Борисов 3”.

„Този въпрос получи многократни отговори за тези 3 месеца. Те са свързани основно с пари, за които не е ясно тяхното ефективно и прозрачно харчене. Имаме достатъчно примери. Давани са авансови пари за дейности ,които ще се изпълняват в бъдеще, а за текущи дейности – пари няма. Тази тема е говорена, обяснявана е през различни министри”, каза премиерът.

„Процесът на ангажиране на прокуратурата проверява и в момента. Вчера сме предали нови материали. Очаквам анализ на всички министерства по ресори, за да изготвим един общ, който ще бъде представен в понеделник. Само в едно перо, свързано с темата строителство и пътища, са подадени над 60 сигнала”, добави служебният министър-председател.