"Проектът за модернизация на ВВС е един от приоритетните", заяви служебният министър на отбраната в НС

Спор в парламента заради изтребителите F-16. Заради информация, че България се подготвя да купи още 8 американски самолета, се наложи военният министър да дойде при депутатите и да даде разяснения, че служебното правителство не води такива преговори.

"Служебното правителство нито води преговори за закупуване на нови изтребители, нито има право". Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов от парламентарната трибуна. Той подчерта, че по никакъв начин България не се ангажира финансово и юридически с покупката на изтребителите.

"Проектът за модернизация на ВВС е един от приоритетните инвестиционни намерения на Министерство на отбраната, както знаете за неговата реализация и в изпълнение на чл. 16, ал. 7а от Закона за отбраната и въоръжените сили два парламента приеха решения, с които са одобрени проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, а впоследствие и негова актуализация", каза още министър Панайотов.

Панайотов: Инфраструктурата за F-16 на „Граф Игнатиево” дадена на фирми без ясни критерии

 

 

"Основният замисъл на проекта е придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация. Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа - първи за придобиване на осем самолета и втори за придобиване на още осем самолета. В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и САЩ за закупуване на осем самолета F-16. Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от 43-ия и 44-ия парламент за придобиване на 16 самолета, Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта. Сега единствено възможният подход е изпращане на писмо запитване. Едва след получаване на отговор от американската страна, може да бъде подготвен проект на инвестиционен разход", заяви още министърът. 

„Ако влезете в магазин за мобилен оператор и искате оферта за договор те ви дават оферта. Дали ще я подпишете или няма да я подпишете си е ваше решение. Можете да питате семейството си, ако ви разрешат те, ще подпишете.  Горе-долу в много по-голям мащаб принципът е същият”, каза от трибуната Христо Гаджев от ГЕРБ.

Това сравнение предизвика остра реакция в БСП.

„При положение, че благодарение на вашето мнозинство се купиха 8 самолета от най-бедната държава в ЕС на хартия, които ще дойдат след 3 години….това е пълен парадокс”, каза Борислав Гуцанов.

А ДПС призоваха за разум и да не се правят излишни разходи по време на COVID кризата.

„Не знам дали е необходимо да занимаваме българското общество с теми, които пак повтарям – не са маловажни, но не знам дали сега е моментът за това”, каза Джейхан Ибрямов от ДПС.

Отговор от запитването към САЩ се очаква най-малко след половин година.