Полицията прекрати проявата след пет часа

Около 150 активисти на "Бунта срещу унищожението" блокираха достъпа до сградата на норвежкото министерство на петрола и енергетиката в Осло, предаде Ройтерс.

Пет часа след началото на окупацията норвежката полицията сложи край на протестната проява.
Акцията бе част от десетдневна протестна кампания на движението срещу петролния отрасъл на скандинавската страна.

Най-малко 17 активисти, някои от които бяха изписали на дланите си лозунга "Забранете петрола", успяха да окупират приемната на намиращата се в центъра на Осло сграда на министерството, докато в същото време десетки други протестираха отвън.

Норвегия е най-големият производител в Западна Европа на суров петрол и природен газ. На ден скандинавската страна добива по около 4 милиона барела нефт.

След като на 9 август Междуправителствената комисия за промените в климата публикува най-новия си доклад, климатичните промени се превърнаха в основна тема в кампанията за предстоящите парламентарни избори в Норвегия на 13 септември. Очаква се на тях левоцентристката опозиция да победи оглавяваната от консерваторите сегашна управляваща коалиция.

Норвежкият министър на петрола и енергетиката Тина Бру заяви, че макар и да споделя тревогите за изменението на климата, протестиращите по нейно мнение използват антидемократични методи, които няма да постигнат резултат.
"Никога няма да успеем в борбата с климатичните промени, ако по пътя изоставим демокрацията", каза Бру.

Преди дни активисти на "Бунт срещу унищожението" блокираха достъпа до обект за износ на петрол на енергийната компания "Еквинор" на западното крайбрежие на Норвегия и за кратко спряха товаренето на петрол.
 

Източник: БТА