Властите обаче подчертават, че не става дума за начало на бустерна ваксинация

Великобритания ще поставя на хората със сериозно потиснат имунитет трета ваксинна доза срещу COVID-19, за да увеличи възможностите им да изградят по-добър имунен отговор, предаде Ройтерс. Британските власти обаче подчертаха, че не става дума за начало на бустерна ваксинация.

Агенцията по общественото здраве на Англия заяви, че решението за поставянето на третата доза е взето въз основа на данни, показващи, че при две дози 40 процента от хората с потиснат имунитет генерират ниски равнища на антитела. Властите обаче подчертаха, че това не е бустерна доза, защото такива биха се поставяли като част от първичния имунизационен график и за подпомагане на процеса на изграждане на имунен отговор при по-широк кръг хора.

Британци и германци получават трета доза от ваксините срещу COVID-19

"Искаме хората със сериозно потисната имунна система да имат възможно най-добри шансове да получат защита от COVID-19 чрез ваксинация", заяви Вей Шън Лим, председател на подкомисията за имунизацията срещу COVID-19 към Съвместната ваксинационна комисия.

Великобритания ще предложи на 16-годишните да се ваксинират с Pfizer

Окончателната препоръка на съвместната комисия за бустерната ваксинация на възрастните и уязвимите хора се очаква скоро. Комисията преди това заяви, че тя може да започне този месец.
Третите дози ще бъдат поставяни на хора с имуносупресивни заболявания като ХИВ/СПИН и такива, които са били подлагани на имуносупресивно лечение като химиотерапия. Мярката ще засегне по-малко от 1 процент от населението, което прави 400 000 - 500 000 души.

Сблъсъци пред бившата сграда на Би Би Си в Лондон

Според властите при третата доза трябва да бъдат използвани иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, защото за тези препарати има повече данни. На по-късен етап може да бъде прибавен и този на AstraZeneca, ако подобно решение бъде подкрепено с данни. Правителството заяви, че приема препоръката на съвместната комисия.

Проучване: Рискът от хоспитализация при Делта варианта е два пъти по-висок

"Националната здравна служба ще се свърже възможно най-скоро с хората, за да обсъди с тях нуждите им и да се насрочи час за трета доза, в случай че това се налага", заяви здравният министър Саджид Джавид. "Това не е начало на бустерна ваксинация - продължаваме да планираме тя да започне през септември."

Нов, бързо мутуращ вариант на COVID-19, е открит в Южна Африка

С това решение Великобритания последва примера на САЩ, които миналия месец одобриха поставяне на трета доза от ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и Moderna при хора с компрометирана имунна система, които вероятно ще изградят по-слаба защита при две дози, отбелязва Ройтерс.

СЗО: Има заплаха от нов вариант на COVID-19, открит в Колумбия

Източник: БТА