Сред заловените мигранти има и много деца

Великобритания подобри собствения си антирекорд по брой мигранти, атакували бреговете на Острова за ден, пише SkyNews. За последните 24 часа над 1000 бежанци са се опитали да влязат нелегално в страната на лодки през Ламанша, съобщиха властите в страната. Това "подобри" предишния рекорд по брой дневни набези на мигранти от 21 август, когато 828 души са се опитали да преминат нелегално границата.

Ангел Джамбазки: Нужно е разполагане на жива сила по границата заради мигрантите

Властите в страната отдават мигрантските атаки на факта, че времето в последната седмица е било подходящо за прекосяване на Ламанша, както и на продължаващото напрежение в Афганистан.

Турция с предупреждение към ЕС относно мигрантите (ВИДЕО+СНИМКИ)

В неделя граничарите са помогнали на най-малко 158 души на малки лодки, като сред спасените са и пет деца. "Децата бяха увити в якета и парцали, а бебешкият рев, който се носеше зловещо от морето, ще ме буди още години наред", казва Саймън, един от граничарите, помогнали за спасяването на бежанците.

След акостирането на бежанците на брега, те бяха отведени имиграционния център на Министерството на вътрешните работи.

Шарл Мишел: ЕС се опитва да избегне нова бежанска вълна

От другата страна на Ламанша - откъм Франция, френските власти спасиха четиригодишно дете сред 23 души на борда на надуваема лодка, която бедстваше в студените води след като двигателят й се повреди.

Само от началото на годината над 12 500 мигранти са заловени край бреговете на Острова. За сравнение, през цялата минала година броят им бе 8 417.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател вече заяви решителността си да увеличи присъдите за нелегално прекосяване на границата с ефективен затвор, а каналджиите да бъдат осъждани с доживотна присъда. 

Източник: БГНЕС