Няма да остане служител, който да не бъде подпомогнат, увери социалният министър

„Около 140 000 работници и служители на месец ще бъдат обхванати от мерките за подкрепа. Това е, може би, малко повече от средния брой засегнати от началото на пандемията до момента. Няма да остане някой засегнат от ограничителните мерки, който да не бъде подпомогнат”. Това заяви служебният социален министър и вицепремиер Гълъб Донев в ефира на „Здравей, България”.

За протестите и мерките

„В актуализацията на бюджета са предвидени около 400 млн. лв., които да бъдат насочени към бизнеса – за запазване на заетостта, за компенсиране на бизнесите, които изпитват затруднения вследствие на кризата. Друга мярка е насочена към затворените бизнеси. Искам да подчертая, че и в двете мерки – 60/40 с дизайна, който работи от юни месец, и в новата мярка 75/0, са включени самоосигуряващите се лица. Така че те ще сработят за всички, които са засегнати по някакъв начин от кризата”, посочи вицепремиерът.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Затвориха ли заведенията в "Слънчев бряг" и в София след 23 часа

Той каза още, че помощи ще се изплащат в следващия месец. При актуализация на бюджета и гласуване на Народното събрание на предложените пари за антикризисни мерки, средствата ще се получат в края на октомври.

„Запазват се почти всички действащи до момента мерки. Мярката 80/20 няма да продължи да съществува. Всички, които са попадали в тази мярка, са получавали и пари по мярката 60/40. В момента абсолютно всички бизнеси, които имат намаление в оборотите с 30% и 40%, попадат в мярката 60/40”, обясни Донев.

Парите се получават от работодателя, който разпределя средствата между служителите си. Министърът даде пример с фитнес център, при който капацитетът е намален до 30%. Тогава оборотът ще намалее с над 40% и собственикът ще попадне в мярката 60/40. В този случай държавата ще му изплати 60% от осигурителния доход на работещите.        

Увеличават минималната пенсия и парите за майчинство

„Истината за протестите винаги е някъде по средата. Всички, които протестират, много добре знаят – не от днес влизат в сила тези мерки - те са прилагани до момента. Проблемите, които те изтъкват – да, искат бизнесът да работи, но това са нощните заведения, те все още не попадат в мярката, в която се затварят заведенията. Просто има ограничение на времето. Парите за тези мерки са предвидени в актуализацията на бюджета и аз разчитам, че Народното събрание ще гласува тези средства”, каза още той.

За актуализацията на бюджета

„Беше една задъхана битка и надпревара за това кой повече да даде. Гласуването на проекта за Закон за бюджета на ДОО започна с фалстарт още от първи член, където бяха гласувани три различни числа за приходите. Подобно нещо в моята практика досега не съм виждал. Същото се получи с други текстове от проекта. Но да, това, което се прие е – 120 лв. допълнителна помощ за всички пенсионери до декември. За след това такива пари не са предвидени. Това ще е предмет на следващия бюджет, който трябва да бъде гласуван пак в Народното събрание”, обясни социалният министър.

Асен Василев за пенсиите: Приеха се две взаимноизключващи се предложения

Относно неговото предложения за актуализацията, Гълъб Донев посочи, че не е ясно какво от него ще остане. Гласуването на бюджета продължава и днес.

„Пенсиите са повишени – 370 лв. е минималната. Само, че с всички тези взаимно изключващи се предложения, Народното събрание трябва да се върне, в зависимост от това какъв разход ще приеме. Демотивиращо е по този начин. За минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се изискват минимум 15 години действителен трудов стаж. В тази категория има доста хора, които нямат достатъчен принос към държавното обществено осигуряване. Изравняват се страшно голяма група от българските пенсионери. Днес трябва да бъдат направени съответните разчети и някои от приетите вчера текстове могат да бъдат редактирани или да отпаднат. Възможно е и трето прегласуване на текстовете. Бюджетът, така както е приет в момента, не би могъл да се изпълнява. Това е един неприложим закон”, смята социалният министър.

120 лв. добавка към пенсиите до края на годината

В разчетите, които министерството е направило, разходите и приходите, които са предложени, са за около 400 млн. лв. до края на годината. Според Донев само допълнителните 120 лв. за пенсионерите са на стойност 720 млн. лв.

„Това, което като сметки и разчети е направено, сочи, че над 300 млн. лв. са минус. Решението е на Народното събрание. След като парите, като приход в бюджета на ДОО не са достатъчни, те трябва да дойдат с трансфер от централния бюджет”, посочи вицепремиерът. Според него ако приходите не достигат, се отива към нов заем, решението за който ще бъде взето от Народното събрание.