Валентин Николов отговаря на обвиненията на работодателските организации

БЕХ няма как да влияе на  решенията на ТЕЦ „Марица-изток”, нито на борсата. Така в предаването „Денят на живо с Наделина Анева” изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов отговори на съмненията на работодателските организации.

 „Работодателите повдигнаха темата, дали има спекулация на пазара, от гледна точка на това, че няколко дни България беше с най-скъп ток. И защо ТЕЦ „Марица-изток” 2 не се е включил на пазара. Може би имат основание, органите проверяват. Но БЕХ няма как да влияе на  решенията на ТЕЦ „Марица-изток”, нито на борсата. Нито може да влиза в съглашателство с НЕК или другите компании от групата на БЕХ”, каза Николов.  

Според него в момента евтин ток няма никъде.

„В Германия е 135 евро, при нас е 131, в Испания е 159 евро. Откъде евтин ток?”, попита Николов. Единствено в Полша през последния месец токът е бил по-евтин.

„Не е въпросът само България какво трябва да направи. Трябва да се направят няколко неща на регионално ниво. България има капацитет да задоволи вътрешното потребление и да има резервни мощности. В момента нямаме резервни мощности, всичко работи, но външните потребители го изконсумират”, обясни Николов.

Той коментира и цените на тока за битовите потребители. Според него групата на БЕХ плаща високите цени на тока домакинствата.

„Ние изпълняваме социалната функция – НЕК, електросистемния оператор, ТЕЦ 2, АЕЦ, плащат за това цената на потребителя да бъде ниска”, каза Николов.

По думите му до края на миналата година Топлофикация-София е дължала на БЕХ 714 милиона лева. С лихвите за просрочени задължения са нараснали. „От март месец са спрели да плащат напълно и искат да предоговаряме. Няма как да го направим, защото рейтинговите агенции ни следят. „Топлофикация-София” е в лошо положение от 2016 г. Парно ще има, но „Топлофикация” ще задлъжнее на „Булгаргаз”, те от своя страна ще спрат да плащат на „Газпромекспорт” и Азербайджангаз, и БЕХ трябва пак да се намеси, да изкупи дълга. Това е порочен кръг, който обезкървява холдинга и енергетиката”, смята Николов.

„Топлофикация” до края на септември трябва да излезе в план, който е платен от американското посолство за консултант. Този план показва, че 600 мегавата трябва да бъдат инвестирани. Ако няма кой да ги инвестира, ще трябва БЕХ да ги инвестира, за да спаси „Топлофикация”, коментира Николов.