Кандидатите за поста бяха четирима

Япония избра новия си министър-председател - Фумио Кишида. Управляващата Либерал-демократическа партия гласува за нов лидер. Тя има мнозинство в парламента и избраният на балотаж Кишида със сигурност ще заеме премиерския пост.

Японската принцеса се отказа от кралския си статут и милиони долари в името на любовта

Кандидатите бяха четирима. Освен бившият външен министър Кишида, за фаворит беше сочен и популярният в социалните мрежи министър на ваксинацията Таро Коно.

Изборите идват, след като досегашният премиер Йошихиде Суга обяви, че ще се оттегли след само година на поста. Основната причина за това бе ниската му популярност и предстоящите парламентарни избори.

Непознатата Япония: Уникални места като от сън (ГАЛЕРИЯ)

Новият лидер е бивш банкер от Хирошима, който има добри контакти със САЩ. През 2016 г. той уреди историческото посещение на Барак Обама в японския град, който американците разрушават с атомна бомба през Втората световна война.

Кишида е на 64 години. Известен е с консервативната фискална политика и желание да бъде изготвен мащабен икономически пакет от помощи за бизнеса и гражданите, засегнати от пандемията. Във външен план е считан за близък до САЩ и противник на Китай, който иска да модернизира японския флот. Той има твърди позиции по въпроси като обвиненията срещу Пекин, че дискриминират малцинствата в Китай.