Служителите на управлението са бездействали, твърди вътрешният министър

След серия репортажи на NOVA за страха, сковал Световрачене последваха рокади в Столичната полиция. Отстраниха от длъжност началника на Второ районно управление Венелин Станков. Причината е съмнение, че е имало полицейски чадър над рецидивиста Венцислав Дамянов, по прякор боксьора. Той беше пуснат под домашен арест преди дни, без електронна гривна.

„Не може един началник да не е знаел, че в неговия район има лица, които се занимават с наркотици и пребиват хора. Неговите служители са бездействали. Хората са подавали десетки жалби и молби“, твърди Рашков.

Според Рашков над Венци Боксьора е имало чадър години наред.

„Не изключвам такъв да е имало и на някои от ръководството на МВР. Защо казвам това? Защото е логично да се приеме, че подобни типове, бих ги нарекъл, са използвани и с предизборни цели”, коментира вътрешният министър.

Пред NOVA отстраненият шеф на районното беше лаконичен.

„Не мога да коментирам. В болничен съм в момента, съжалявам. Преместен съм на друга длъжност. Не съм отстранен, уведомен съм за това нещо”, заяви Станков.

Бившата съпруга на Венци Боксьора: Пуснат е без гривна, оставен е да се прибира с автобус

Следобед в сградата на вътрешното министерство на разговор беше поканено цялото ръководство на СДВР. След срещата дойде и новината за втора полицейска рокада – оставка на един от тримата заместник-началници на Столичната полиция.

„Да се оспорва разпореждане на главния секретар на МВР ми се струва прекалено с оглед на разпоредбите”, каза Рашков.

Междувременно акцията на жандармерията в Световрачене, Войнеговци и Нови Искър продължава. А за хората в района полицейските рокади са правилна стъпка.

От вчера тече цялостна проверка на дейността на Второ районно управление, както и на конкретни полицейски служители.

Очаква се утре Софийският районен съд да реши дали да остави за постоянно в ареста Венцислав Дамянов.

Партиен симпатизант се оплака от полицейски натиск

Остри критики и прехвърчане на искри между Рашков и ГЕРБ (ОБЗОР)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.