По-рано днес доц. Ангел Кунчев предложи алтернативни противоепидемични мерки

Засега не се налага въвеждането на локдаун заради разпространението на COVID-19. Не се обсъжда и задължителна ваксинация. Това обяви пред журналисти служебният здравен министър Стойчо Кацаров, след като връчи ключовете на 18 нови линейки за различни спешни центрове в цялата страна.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Той коментира и предложените алтернативни допълнителни мерки от главния държавен здравен инспектор.

Предлагат нови противоепидемични мерки в страната

"Предложени са два вида мерки – да се използва зелен сертификат или да се налагат допълнителни ограничения. Има и конкретни мерки за училищата", каза Кацаров. И поясни, че информацията за заболеваемостта в учебните заведения сеизготвя на база община, а не на база област, за да може повече ученици да имат присъствено обучение.

В тази си част мерките ще бъдат обсъдени с МОН. Останалите мерки ще бъдат изпратени до всички министерства и заинтересовани страни, за да бъдат обсъдени.

"В понеделник съм свикал извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология и съм възложил да бъдат закупени 1 милион антигенни тестове, които ще бъдат за сметка на държавата. Тестването ще бъде извършвано в някои от сертифицираните лаборатории, за да може да се издаде сертификат на хора, които не са ваксинирани и не са преболедували COVID-19 скоро", каза още министърът. И обясни, че тестът ще е безплатен, но вземането на пробата - не. Сертификатът ще важи "48 часа след антигенен тест и 72 часа след PCR.

Кацаров коментира и искането на Българската болнична асоциация неваксинираните хоспитализирани пациенти с COVID-19 да доплащат за лечението си. "Тази идея ще бъде разгледана от експертите на здравното министерство", поясни Кацаров.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.