В момента тече процес по стиковане между МЗ и МОН

Решенията за преминаване на учениците в онлайн среда не трябва да се правят на областно, а на общинско ниво. Това заяви образователният министър Николай Денков в Рилския манастир. Там се проведе 16-та световна среща на българските медии под надслов  „Медии и истина“. Форумът беше открит от Симеон Сакскобургготски, а сред участниците имаше представители на 27 български медии в чужбина. Основните акценти тази година бяха разделени в 4 панела - за вярата, надеждата, лъжата и изборът в медиите. 

Министърът посочи конкретен областен център, в който различните общински училища разполагат с коренно различен брой отсъстващи заради коронавируса ученици.

Денков: Бих подкрепил "зелен сертификат" в училище

В момента тече процес по стиковане между здравното и образователното министерство за това какви точно да бъдат мерките, които ще фигурират в предстоящата заповед.

„В Кюстендил имаше община с 30% отсъстващи ученици и няколко други общини с 0% отсъстващи. Очевидно е, че този областен подход не е удачен, ако ние се грижим за обучението на децата”, категоричен е министърът. 

Четири пъти повече карантинирани ученици от началото на учебната година

Той допълни, че са се разбрали със Здравното министерство, че решенията трябва да бъдат на общинско ниво. Относно бюджетите на училищата министър Денков посочи, че 80% от учебните заведения нямат проблеми с финансирането.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.