Той отразява напълно точно начина на гласуване, обясниха от Комисията

Всички избиратели могат да упражнят машинното гласуване за изборите на 14 ноември чрез симулатор, качен на сайта на ЦИК. Говорителят на Комисията Росица Матева обясни, че той отразява абсолютно точно и вярно страниците, които ще се отварят на устройството.

„Може да бъде използван от всички избиратели, които желаят да се упражнят как ще се гласува - през таблет, телефон или компютър. Симулаторът отразява напълно точно начина на гласуване”, добави тя.

Вече е ясно колко точно ще са секциите зад граница, както и кои са най-големите предизвикателства за гласуването с машина.

КАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ НА ИЗБОРИТЕ: ЦИК прави демонстрация

На 14-и ноември във всички секции с над 300 избиратели ще гласуваме само с машина - и у нас, и в чужбина. В общо в 753 секции зад граница сънародниците ни ще могат да дадат вота си. В 208 от тях ще се гласува не с хартиена бюлетина, а с машина. Там ще има по две устройства, за да не се бави гласуването. 

Като най-голямо предизвикателство за гласуването с машина и у нас, и в другите страни от ЦИК посочват факта, че трябва да сме решили дали искаме да гласуваме и за президент, и за парламент, или само в единия вот.

Пробното гласуване във врачанското село Мраморен не беше възможно. Причина стана проблем с машината. „Показва, че изборът е затворен и не дава опция да се пусне демо версията”, обясни техническият експерт Пламен Йорданов.

Заради това се стигна до резервен вариант – обяснение с таблет. „Трябва да има и хартиени бюлетини. Доста от нашето население вече е опростено, простичко е и няма да могат да дойдат да гласуват”, каза дошъл да пробва гласуването с машина. 

Изтича крайният срок за назначаване на членове на СИК извън страната

За улеснение до деня на вота в страната ще има 280 машини, на които всеки желаещ може да гласува пробно. Тези, които не искат да отидат до машините, могат да се пробват и онлайн - на сайта на Централната избирателна комисия.

Най-големите обърквания могат да станат заради вота 2 в 1. Избирателите трябва да са подготвени. „Особено важно е да са взели решение дали ще гласуват и на двата избора, или само в единия и в кой от тях - преди да застанат пред машината”, препоръча Матева.

Още на първа страница на машината ще трябва да посочим дали искаме да гласуваме и на двата вота, да дадем гласа си само за президент или само за парламент. В случай, че натиснем опцията само за един от двата вота, отиваме на втора страница. Където ни се задава въпрос дали да се върнем назад или да потвърдим.

Ако изберем бутона „потвърждавам“, то повече няма връщане назад. И няма да можем да гласуваме и за другия вот. „Технически вече не е възможна промяна в софтуера”, добави говорителят на ЦИК.

Призивът на Централната избирателна комисия е всеки, който се притеснява, да гласува пробно, за да може в деня на вота да даде успешно гласа си.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.