20% от леглата в болниците се закриват поради липса на персонал

Около 1300 френски студенти, учещи за медицински сестри, са подали оставка. Причините, които изтъкват, са умора и прекомерно изтощение на фона на пандемията от COVID-19. Това доведе до недостиг на персонал в болниците във Франция, призна здравният министър Оливие Веран.

Доклад на Научния съвет на Франция, публикуван по-рано през октомври, показва, че 20% или едно от пет легла в държавните болници се закриват поради недостиг на персонал. Оливие Веран съобщи, че много студенти по специалността „медицинска сестра” се отказват от обучението си по средата.

Производител предупреди: До дни може да има недостиг на кислород за болниците

Вероятните причини за оставките, припомни Веран са, защото първият стаж за много от тези студенти съвпадна с първата вълна на пандемията, а изискванията на болниците в COVID-отделенията са различни от рутинното болнично обслужване. Освен това медицинските сестри страдат от преумора, тъй като мнозина бяха принудени да отменят отпуска си поради здравната криза и в последствие напуснаха работа, за да се погрижат за себе си.

КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ: Болниците в Югозападна България препълнени с COVID пациенти

Според проучването в доклада, болниците във Франция изпитват остър недостиг на специалисти в пет специалности: медицински сестри, санитари в COVID-отделенията, анестезиолози, радиологични техници и физиотерапевти.

Веран заяви, че кризата не е уникална за Франция и много страни в Европа са били в подобна ситуация със своите здравни работници, които са претоварени по време на пиковите вълни на пандемията. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС