Миналия месец държавите от Г-20 се споразумяха да прекратят финансовата подкрепа за нови въглищни централи в чужбина

19 държави, сред които и Съединените щати, обещаха днес да прекратят прякото финансиране на всички проекти за изкопаеми горива в чужбина до 2022 г., въпреки че най-големите спонсори на въглища, нефт и газ - Китай, Япония и Южна Корея - не участват в обещанието.

Миналия месец държавите от Г-20 се споразумяха да прекратят финансовата подкрепа за нови въглищни централи в чужбина, но днешният ангажимент е първият по рода си, който включва проекти за нефт и газ.

В рамките на инициативата, ръководена от Великобритания, държавите и финансовите институции се споразумяха да "прекратят до края на 2022 г. новата пряка публична подкрепа за международния енергиен сектор на неизползваните изкопаеми горива".

"Инвестирането в енергийни проекти, свързани с неизчерпаеми изкопаеми горива, все повече води до социални и икономически рискове и има последващо отрицателно въздействие върху държавните приходи, местната заетост, данъкоплатците, платците на комунални услуги и общественото здраве", се казва в съвместно изявление на подписалите страни.

190 държави се договориха да прекратят употребата на въглища

Обявявайки инициативата, британският министър на бизнеса Грег Хандс заяви: "Трябва да поставим публичните финанси на правилната страна на историята."

"Прекратяването на международното финансиране за всички неактивирани изкопаеми горива е следващата критична граница, която трябва да постигнем, ако искаме да задържим 1,5 градуса в рамките на възможностите", каза той, визирайки най-амбициозната цел за климата от Парижкото споразумение.

Международната агенция по енергетика твърди, че за да се запази целта от 1,5 градуса, от днес не трябва да има нови проекти за изкопаеми горива - национални или чуждестранни.

Неотдавнашно проучване на Oil Change International показа, че между 2018 г. и 2020 г. Г-20 е финансирала проекти за изкопаеми горива в чужбина в размер на 188 млрд. долара, главно чрез многостранни банки за развитие. Тези институции не са обхванати от обещанието, което бе посрещнато предпазливо от екологичните групи.

Китай, Япония и Южна Корея, които са основни поддръжници на проекти за изкопаеми горива в чужбина, също не подписаха ангажимента.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС