Вижте какво разказаха Етиен Янев и Китодар Тодоров

Индустрията с видеоигри бележи бум по време на пандемията, а в България вече съществува национална лига - еквивалент на официалното онлайн първенство по футбол. Тя дава възможност на най-добрите играчи да спечелят солидни суми. Как се става коментатор на виртуални мачове и доходоносна професия ли е - разказва Запрян Запрянов.

Бум на компютърните игри по време на изолацията (ВИДЕО)

Етиен Янев е футболен коментатор. Той обаче е по-различен от останалите, защото коментира събитията не на истинското, а на виртуалното поле. Кариерата му започва като състезател преди да открие новото си амплоа. Пред NOVA той показва тънкостите на професията онлайн коментатор и споделя как се подготвя преди сблъсък на виртуалното поле. „Гледам интервюта с играчите. Имаме си сценарист, който ми дава информация за турнира“, разказва той.

Докато коментира Етиен се наслаждава на играта и казва, че професията може да бъде доходоносна. „Има вече много работа и за коментатори, а и сцената е отворена и за чужбина. Аз самият често гледам коментатори по света“, казва той.

Любителите на видеоигрите са открили и друг начин да печелят от хобито си - чрез стриймове на живо в интернет. Сред най-популярните влогъри е актьорът Китодар Тодоров. „Откакто има компютри винаги съм играел. Страст ми е, което е проблем, но това е положението“, казва той.

Китодар Тодоров: Надявам се да съм добър човек, добър баща и съпруг

Добавя, че онлайн влогърството е добър начин за печалба, но изисква много усилия.  „Понеделник и вторник стриймвам средно по 12 часа, което е малко тежко“, посочва Тодоров. И разкрива каква е тайната на успешния влогър: „С каквото и да се занимава човек, най-важното e то да му носи удовлетворение лично на него. Боклукчия да е, ако това му носи удоволствие, ще е супер“.

Именно страстта към играта прави Етиен успешен в своята професията. „Игрите са много бърз достъп до това да си сбъдна мечтата - да бъда близко до футбола и да правя това, което обичам - да коментирам“, споделя той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.