Срещата идва в момент на растящо напрежение

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин се срещнаха виртуално. Разговорът идва в момент на растящо напрежение между двете страни по въпроси като Тайван, търговията и правата на човека. Говорителят на китайското външно министерство определи срещата като конструктивна и продуктивна.

„За първи път се срещаме виртуално. Радвам се да видя стария си приятел. И Китай, и Съединените щати са на критични етапи на развитие. Човечеството живее в глобално село и сме изправени пред множество предизвикателства”, обясни Дзинпин.

„Щастлив съм, че намерихме време да се срещнем. Нашата отговорност като лидери на Китай и Съединените щати е да гарантираме, че съперничеството между нашите страни няма да прерасне в открит конфликт, нито умишлен, нито неволен. Нашите двустранни отношения имат дълбоко въздействие не само върху нашите страни, но и честно казано върху останалия свят”, каза Байдън.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.