Учените алармират, че това може да доведе до резистентност

Нов проблем се появи у нас заради пандемията. В България се наблюдава прекомерна и понякога ненужна употреба на антибиотици. Експертите алармират, че свръхупотребата на този тип лекарства е една от 10-те най-големи заплахи за човечеството. А алтернативите на антибиотиците са малко.

Срещаме Силвия и 10-годишния Марио в лекарския кабинет. Майката на Марио е категорична - не прибягва до антибиотик, освен по съвет на лекар.

„Трябва лекар да ми го каже. Ако наистина е наложително, го правя”, споделя жената.

Невинаги обаче се случва точно така. Все по-често лекари предписват антибиотик като застраховка, без той да бъде нужен.

„Имали сме съответно и други случаи, при които не се изписва антибиотик, но родителят е толкова разтревожен, че посещава второ и трето място, докато не получи заветната рецепта”, обясни д-р Рада Маркова.

Специалистите предупреждават, че това може да има сериозни последици.

„В един момент дори едни безобидни микроорганизми няма да има с какво да ги лекуваме. Ние работим с почти едни и същи познати антибиотични групи”, обясни Маркова.

В ситуацията на пандемия обаче проучванията на СЗО показват тревожна тенденция - мнозина използват антибиотици дори като профилактика.

„Единствената страна, в която има около 30% увеличение на употребата на антибиотици, е България. И това е един много тревожен факт. Нито един вирус не се лекува с антибиотици. Единственото нещо, което се лекува с антибиотици, са бактериите”, каза доц. Михаил Околийски, експерт от офиса на СЗО в България.

Експертите подчертават, че преди да се изпише антибиотик, трябва да се проведат нужните изследвания. И допълват - трябва да има регулация на продажбата им.

От СЗО пък предупреждават - резистентността към антибиотици представлява сериозна опасност за здравето в световен мащаб.

„По този начин, човек в бъдеще ще има все по-малко и по-малко терапевтични възможности и има риск да загине и от една обикновена инфекция”, обясни доц. Околийски.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.