Първите дипломати на САЩ и Русия се срещната в Стокхолм

Американският държавен секретар предупреди руския външен министър за сериозни последици, ако Русия нахлуе в Украйна. Двамата се срещнаха в Стокхолм, ден след като Вашингтон декларира готовност за твърд отговор, включително и тежки санкции, в случай на атака срещу Киев.

Антъни Блинкен поиска Русия и Украйна изцяло да изпълнят задълженията си по мирното споразумение от Минск. „Тангото се танцува от двама. И ако нашите руски приятели са готови да изпълнят ангажиментите си от Минск, и украинските ни приятели - също, ние напълно ще ги подкрепим. Това е най-добрият начин да се избегне нова криза в Украйна”, посочи държавният секретар на САЩ.  

САЩ имали доказателства, че Русия планира агресия срещу Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че е готов на диалог с Киев, но Москва ще отговори, ако Украйна бъде въвлечена в цитирам "американски геополитически игри". „Всички говорят за ескалацията на непрежението в Европа, в частност на руско-украинската граница. Но много добре знаете нашето мнение за това - както президентът Путин каза, не искаме никакви конфликти”, категоричен е руският първи дипломат.

Украйна се превърна в основна конфликтна точка между Русия и Запада, а отношенията между тях са най-лошите от времено на Студената война насам. Киев обвини Русия, че е струпала повече от 90 хиляди войници по границата. В отговор, Москва заяви, че вероятността от нов конфликт в Източна Украйна остава голяма и е притеснена от агресивната реторика на Киев и увеличаващите се провокативни действия.

Русия гони дипломати на САЩ с над 3-годишен престой

“Както виждаме, Русия провокира Украйна военно, но и дипломатически. Ще продължим да демонстрираме въздържание, а в същото време призоваваме партньорите си да подготвят пакет от мерки, който ще накара президента Путин да помисли два пъти, преди да използва военна сила”, заяви Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Междувременно стана ясно, че в близките дни ще има среща между президентите на Русия и Съединените щати - Владимир Путин и Джо Байдън, но засега точната дата не е определена. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.