Жена от Габрово потърси екипа на NOVA за помощ

Разказ за случай, който можеше да е в графата „пълен абсурд”, ако не беше замесена международната организация Интерпол. Жена от Габрово потърси екипа на NOVA за помощ, тъй като преди седмица, докато си изважда лични документи, от местната полиция я задържат да даде обяснения. Казват й, че е издирвана от Интерпол в Италия. Жената обаче никога не е ходила в тази държава. От МВР казаха, че вероятно има някакво объркване.

Преди седмица Милена Петкова от Габровско отива в Пътна полиция, за да си извади лични документи и там разбира от служител, че е издирвана с бюлетина на Интерпол. „С моите три имена и ЕГН в КАТ ми казват, че съм правила нещо в Италия, а аз не съм си помислила за тази държава”, каза Петкова.

Жената е дала писмени обяснения. „Проверката при задържането ми траеше час и половина. То не беше задържане, а нещо от типа „изчакайте да проверим”, обясни още Милена.

Тя е входирала писмено запитване до МВР защо е издирвана от Интерпол. Жената и близките ѝ са в шок. „Това е супер шок. Защо да те задържат? Ти не знаеш нищо и да те задържат”, каза съпругът на Милена - Николай Петков. Самата тя допълва, че от два дни е в стрес.

На официално запитване от МВР отговориха устно, че вероятно е станала грешка в Шенгенската информационна система и в Интерпол. В момента имало проверка. Факт обаче е, че все още Интерпол издирва Милена Петкова за събития, случили се в Италия. Ако жената от габровско премине европейска граница, то тя може да бъде задържана и отведена в Италия.

NOVA научи, че информационната система на Интерпол работи с няколко данни за издирвани хора - рождена дата, месец, година и две имена. Екипът ни направи собствено разследване и установи, че в България има още една жена със същото име и рождена дата. Това е Милена Петкова от Бургас. „Аз съм родена в град Бургас и съм живяла почти 20 години в Италия”, обясни тя.

Така, Милена Петкова от Бургас се оказва, че има връзка с Италия. Пред екипа ни тя направи няколко справки – в местната областна дирекция и с карабинерите по телефона. Жената се консултира и с адвоката си в Италия. Тя има свое обяснение защо би могла да бъде търсена от службите. Повече от 20 години е живяла в Италия с мъж, с когото се разделя шумно преди две години.

„Аз извиках карабинери и ме отстраниха от вкъщи, защото беше опасно да остана там. С тези караници не се знаеше докъде ще се стигне. Дойдох си тук и повече не се върнах. Исках да му помогна, някой лев да му изпратя и звъня по телефона и никой не ми вдига. Звъня по комшии и те: „Вчера дойде линейка, мъжа ти е паднал и е починал после в линейката”, разказа тя.

Заради кавгите, починалият мъж приживе е подал жалба срещу Петкова, потвърждава майка ѝ. NOVA отправи и официално запитване до Интерпол за разяснение около личността на издирваната Милена Петкова и тази италианска афера. Отговор обаче все още няма.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.