До 12 януари всеки може да предложи и своята дума на годината

Дигитален правописен речник със свободен достъп ще имаме на разположение благодарение на БАН. Проектът е част от цялостна онлайн платформа за езикови ресурси и проверка на правописа. 

"Това е плод на широкомащабно изследване, проведено в периода 2017-2019 г. Това усещане, че младите са неграмотни, е вярно само на пръв поглед. Преди 20-30 години достъпът на хората до публичната писменост беше силно ограничен. Вероятно и тогава е имало фрапиращи грешки при писането, но нямаме изследване за това. Сега моделът на комуникация е променен. Докато старият модел създаваше усещане за грамотност, сега той е силно разколебан", обясни ръководителят на проекта от БАН доц. Руска Станчева. 

Официалният правописен речник става дигитален

Тя е категорична, че българският език не бива да се осъвременява, така че да улесни справянето с трудните правила в езика. Доротея Николова от платформата "Как се пише" е на противоположното мнение. По думите й стремежът към грамотност сред децата днес липсва. 

"Трудно е да накараме учениците да разберат, че да си грамотен е важно. Неграмотността я отдавам на това, че все по-често децата растат пред екраните на мобилните устройства, с видеа на английски език. Оказва се, че на децата е изключително трудно да съставят граматически правилно изречение, а и да разберат такова", допълни тя. 

Кои думи и фрази белязаха речта ни през изминалата година

Доц. Руска Станчева е на мнение, че достъпът до онлайн правописния речни значително ще подобри грамотността на обществото. 

"Сега ще може да се търси свободно в случаи на колебание как се изписва дадена дума. Речникът ще включва както нормативна граматика, така и ресурси като речници, в случаите, в които хората се затрудняват най-често", каза още тя. 

Междувременно България гласува за думи на годината в инициативата „Как се пише?“. На  страницата на платформата в социалните мрежи до 12 януари всеки може да предложи своята дума на годината. 

"Целта беше хората да изберат важните за тях теми, да се доближим един до друг и да работим по проблемите през езика. Всеки може да предлага думи на годината в първия етап на подбор. После ще обобщим данните и езикови експерти ще отсеят десетте думи, които ще предложим в анкета. От 17 до 19 януари ще може да се гласува в нея", обясни Доротея Николова. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.