Това обясни Георги Гьоков в Народното събрание

С нова добавка размерът на пенсията на всеки пенсионер ще бъде допълнен до този от месец декември. През януари, февруари и март пенсиите ще бъдат равни на декемврийските. Това каза социалният министър Георги Гьоков по време на изслушването му от парламента заради хаоса с парите за възрастните хора и т.нар. COVID-добавки.

От парламентарната трибуна Гьоков заяви, че неговото желание е въпросът да бъде решен с трайно увеличение на пенсиите за всички, а не с добавки.

 

В началото депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, която беше министър на труда и социалната политика в предишния кабинет, заяви: „От 25 декември 2021 г. влязоха в сила промени, които повлияха на трудовите пенсии. В редица публични изказвания, Асен Василев пое ангажимент да няма намаляване на доходите на пенсионерите. Същевременно, от началото на годината се надигна вълна от недоволства сред пенсионерите. Над 1 милион от тях са получили по-малки пенсии. Преизчисляване, което не е изгодно за 1 милион пенсионери, не е правилно да се проведе. Поисках това изслушване, защото смятам, че е важно да информирате народните представители за начина на преизчисление на пенсиите. Вярвам, че това изслушване ще бъде полезно и за вас, и за народните представители, защото получаваме оплаквания какво се случва с пенсиите”, обърна се Сачева към Гьоков.

„Нормално е да се чувстват ощетени, но не е нормално да се квалифицира като политически проблем”, отговори Георги Гьоков.

Христина Христова: Увеличението на пенсиите не за всички е 12,5%

Министърът от своя страна обвини ГЕРБ за сегашното положение и кризата с пенсиите. „Дава се възможност на хората да получат информация по една тема, която вълнува цялото общество. Нормално е, когато голяма група от хора е получила по-малко заплащане, да се почувства ощетена, но няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Аз твърдя, че този проблем е следствие на решението на предходно 46-о Народно събрание. Решение, довело до усещане сред голяма група хора в пенсионна възраст, като несправедливо. Създаденото напрежение не е само от това, че са получили по-ниско плащане, а и за това, че при преизчисляване на пенсиите, подходът не е справедлив. Няма по-ниска пенсия за месец януари 2022 година спрямо месец декември 2021 година. Това са отнася за всички пенсии, дори за тези на нетрудова дейност”, заяви Гьоков.

„Никой не ни чу тогава и тук и започна едно наддаване за социалните добавки за COVID”, заяви Любомир Каримански от ИТН.

Стигна се и до спор.

„Ние от ДПС ясно казахме, че ще настъпи такъв проблем през януари 2022 г. Тогава беше опровергано от служебния министър, че такъв проблем съществува и че няма да има такъв проблем”, заяви Севим Али.

„Не ми се искаше да влизаме в политически дебати. Аз ви казах, че невинни по въпроса няма”, отговори Гьоков.

Парите за ощетените пенсионери вече са осигурени. Средствата ще се осигурят от събраните неданъчни и данъчни приходи.

„Необходими са около 17 милиона лева месечно или 104 милиона за 6 месеца”, обясни министър Гьоков.

Беше поставен въпросът ще има ли извънредна индексация заради инфлацията.

„Има инфлация, която унищожава и без това мизерните пенсии”, каза Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6,1%”, обясни социалният министър.

Опозицията отправи предложение плащането на COVID добавката да става през Агенцията за социално подпомагане. Така нямало да има объркване между реален размер на пенсията и добавката.

На предложението на Хасан Адемов от ДПС  COVID добавката до юни да се дава отделно като аванс на 1-во число всеки месец, министърът отговори, че това ще затрудни всички участници в този процес и че Агенцията за социално подпомагане няма капацитет да поеме такова плащане.

Беше поставен въпросът, че инфлацията изяжда парите на възрастните, а управляващата коалиция планира индексация на пенсиите от месец юли.

Ощетените възрастни ще получат компенсациите си с плащането на пенсиите на 7 февруари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС