Народните представители реагираха на реплика на президента

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на речта на президента Румен Радев, който минути преди това положи клетва за втория си мандат. Депутатите реагираха по този начин на репликата на президента, че гражданският бунт през 2020 г. срещу „мафиотизацията на властта” е извадил факти и процеси, които властта е премълчавала. 

 „И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината”, каза Радев, когато видя депутатите, които излизат.  

ВТОРИЯТ МАНДАТ: Радев и Йотова положиха клетва

„Демокрацията е зачитане на вота на българските граждани. Ние уважаваме българските институции, затова бяхме в залата по време на полагането на клетвата. Но години наред ГЕРБ и нашата парламентарна група е наричана с всякакви епитети, с опити да бъде чегъртана – това е обида към всички членове и симпатизанти”, заяви Десислава Атанасова в кулоарите на парламента.

„Демокрация означава да зачиташ вота на гражданите, без значение как са го упражнили, защото тази президентска двойка е избрана едва с 30% избирателна активност, но и да браниш своите избиратели.

„Имахме усещането, че вече са взети много поуки, че са разчетени много грешки за поведението назад в миналото и сблъсъкът между институциите. Отново повтарям, че за да има работещи институции трябва да има диалог между тях и колкото и силен политически сблъсък да има, той трябва да е тук в тази сграда, не трябва да е по оста партии – президент. През последните 5 години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията, дадена от Конституцията да бъде обединител на нацията", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Очаквахме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми. Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин, ще има преосмисляне вече при по-голям политически опит за това каква е ролята на политическите партии и каква е ролята на президентската институция. Ролята на президнетската институция е да търси консенсус, да бъде надпартиен българският президент, да кани когато е нужно и когато има нужда от реакции на кризи политическите партии да намират диалог. Това не се случи през последните 5 години, Консултативните съвети за национална сигурност не се провеждаха съгласно закона, не се обсъждаха важните теми, които вълнуват ежедневно българското общество”, заяви Атанасова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.