Според бившите управляващи новата план-сметка отдалечава България от членство й в Еврозоната

Опозицията с остри критики към проекта за държавен бюджет. От ГЕРБ възразиха срещу поемането на нов дълг и заложения дефицит. Според бившите управляващи план-сметката за тази година отдалечава България от членство в Еврозоната.

"Длъжен съм да предупредя българите: когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези пищни тържества ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки следващ ще ви стиска колана и ще ви предлага постни пици. Длъжен съм да ви предупредя, че ще платим горчиво за това, което сторихме. На тези млади момчета искам да кажа: за два месеца ви изчезнаха 4 милиарда от сметките? Та вие откраднахте 4 милиарда? Ами, ако са 8? Защо тихомълком взимате дългове по половин милиард всяка седмица?", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Имам 30-годишен стаж в Министерството на финансите и нямам спомен да се прави бюджет така, като изключим 1997 г. Но знаете символ на какво е тя", коментира бившият финансов министър Кирил Ананиев. И допълни, че по данни на новата власт се очаква дефицитът да е 4,1%, но "това не е истинската цифра".

"Това са изключително притеснителни тенденции, които ще доведат или до увеличаване на данъците, или до влизане в дългова спирала", каза още Ананиев.

14-часов пленарен маратон: Депутатите извикаха премиера за въпроси в 9 вечерта

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.