Отборът ни очаква финансиране от Министерството на спорта

За първи път български професионални гимнастици със синдром на Даун и аутизъм ще участват на световното първенство, което ще се проведе във Финландия.

Младежите започнаха подготовката, въпреки че още не е ясно дали ще успеят да съберат нужното финансиране, за да заминат. 

Октомври месец 2021 година. Атлетите ни от Федерацията за деца с адаптивна физическа активност носят гордост на страната ни като се връщат с 3 сребърни медала от Световното в Италия. 

Фанка Борисова добави още творби към изложбата си, стотици чакат да ги купят

Сега се готвят усилено за златни от световни състезания за атлети с интелектуални затруднения.

“През август месец може би България ще излъчи първите си професионални гимнастици със синдром на Даун”, споделя треньорът Слав Петков.

За да са максимално подготвени, младежите тренират всеки ден, а треньорите им ги подготвят безвъзмездно. Но участието във вече професионалните състезания струва скъпо. 

“За едно състезание отиват около 11-12 хиляди евро”, обяснява треньорът. “Това говорим с път, настаняване и хранене, но вече сме в елитна група и без държавна подкрепа няма как да стане. Даже сме се принудили в момента да разпечатаме календари с нашите спортисти и да ги продаваме, за да можем да си покрием бюджета”. 

ПЪРВО ПО NOVA: Агресия между деца в Монтанско (ВИДЕО)

Бившият министър на спорта Андрей Кузманов се запознава с проблема на Федерацията по време на управлението на служебното правителство миналата година. Той ги съветва да кандидатстват за спортен лиценз, за да могат да поискат финансиране.

Председателят Слав Петков подава документи към Министерството на спорта в началото на декември, но до днес отговор няма. След запитване от страна на NOVA от Министерството изпратиха позиция. В нея съобщават, че Комисията е разгледала документите на 9 февруари. По закон трябва  да се произнесе в рамките на 4 месеца, но ще предоставят становище в най-кратки срокове. А още в понеделник министърът на спорта Радостин Василев ще се срещне с председателя на федерацията Слав Петков. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.