Това стана ясно след среща на военните министри от НАТО в Брюксел

Нова американска бойна част идва в България. Това стана ясно след днешната среща на военните министри от НАТО в Брюксел. Напрежението между Пакта и Русия, както и ситуацията на руско-украинската граница, бяха приоритет и на Срещата на върха на Евросъюза, в което се включи премиерът Кирил Петков. За идването на нови американски части у нас потвърдиха и от Пентагона.

Пентагонът: САЩ изпращат бронетранспортьори в България

Евролидерите подтогвят пакет от санкции, ако се стигне до намеса на руските военни в Украйна. Членките на Евросъюза увериха, че са единни в позицията си за кризата. Но въпреки готовността за крайни решения, остават с надежда за дипломатическо решение. Надежда за по-добро, но готвейки се за по лошо.

От щаб квартирата на НАТО министърът на отбраната Стефан Янев потвърди информация  на Пентагона - следващата седмица България ще приеме пренасочена от Германия американска бойна рота. Тя се състои от 150 души с 15 бронетранспортньора "Страйкър". Целта е съвместни учения и маневри с българските войски.

НАТО обсъди план за засилване на югоизточно европейския фланг с четири нови бойни групи, едната от които в България. Такива вече има в Балтийските страни.

„В бойната група ще участват до 700 - 1000 души, като 70-80% ще са българи”, обясни Стефан Янев.

Стефан Янев: Бойна група на НАТО ще води учение на българска територия

Яснота за бойната група ще има до следващата среща на НАТО. Лидерите на Евросъюза вече са готови с пакет от санкции. Българската страна е уведомена за детайлите. Днес евролидерите изслушаха колегите си, които се срещнаха с руския президент Владимир Путин прези изминалите дни.

„Европа, като цяло, има две съобщения: иска да каже, че всички сме заедно и не може да има разделение и че продължаваме да използваме всички дипломатически канали. Посланията са за цялостна подкрепа, единство, дипломация. Това бяха двете съобщения”, коментира премиерът Петков.

Въпреки уверенията на Москва, Нато и ЕС не отбелязват деескалаци и оттегляне на руските военни сили от границата с Украйна.

“Имаме доказателства и сме много загрижени заради увеличаващите се сблъсъци и тежък обстрел по някои части от границата", добави върховният представител на ЕС по външните работи и политика на сигурност Жозеп Борел.

НАТО обсъжда разполагането на по 1000 войници в България и Румъния

“Настояваме Русия да деескалира ситуацията. Имаме нужда от осезаеми, видими резултати на място", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Кирил Петков разговаря за първи път на живо с френския президент Емануел Макрон, а темата бе РСМ. Франция председателства ЕС и планира през юни среща за  Балканите. В тази връзка премиерът разговаря и с комисарят по разширение на Съюза.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: