"Трябва да бъдем много внимателни и да порицаем русофобията, която се появи заедно със санкциите", заяви Мигел Анхел Моратинос

Върховният представител на инициативата на ООН Алианса на цивилизациите и бивш министър на външните работи на Испания Мигел Анхел Моратинос заяви, че русофобията, появила се на фона на ситуацията около Украйна, трябва да бъде осъдена. Той изрази това виждане в интервю, публикувано в понеделник във вестник "Мундо".

На въпрос дали санкциите срещу Русия имат "странични ефекти", като например опитите за забрана на произведенията на Фьодор Достоевски, бойкота на водката или решението за отмяна на забраната за антируски коментари във Facebook, Моратинос отговори че „санкциите не слагат край на войната”.

По хуманитарните коридори в Украйна са евакуирани близо 125 000 души

"Те трябва да бъдат придружени от дипломатически действия, от преговори. Трябва да бъдем много внимателни и да порицаем русофобията, която се появи заедно със санкциите", добави върховният представител, цитиран от БГНЕС.. „Според него „отиваме към изключително опасна ситуация, която вече излезе извън рамките и трябва да порицаем речта, подбуждаща омраза”.

"Тази русофобия трябва да има предел, тъй като може да предизвика ефекта на бумеранга", подчерта Моратинос. "Мисля, че трябва да бъдем много внимателни със санкциите, да ги направим по-ефективни и да ги ограничим във времето, защото в противен случай ще се окажем в необратима ситуация", заключи върховният представител на Алианса на цивилизациите.

ООН: Бежанците от войната в Украйна вече са над 2,5 милиона

Алиансът на цивилизациите на ООН (UNAOC) е създаден през 2005 г. по политическа инициатива на г-н Кофи Анан, бивш генерален секретар на ООН, със съдействието на правителствата на Испания и Турция.

Кофи Анан сформира експертна група на високо равнище, която да проучи корените на поляризацията между обществата и културите днес и да препоръча практическа програма за действие за справяне с този проблем. Докладът на Групата на високо равнище предостави анализ и изложи практически препоръки, които са в основата на плана за изпълнение на Алианса на цивилизациите на ООН. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: