Според македонския премиер това е правилният път за решаване на спора

С разговорите с българския премиер Кирил Петков е установен нов принцип на сътрудничество, който според македонския премиер е правилният път за решаване на спора. Това каза днес премиерът Димитър Ковачевски след срещата с върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Сегашното статукво не е от полза за никого. Блокадата на преговорите за присъединяване на страната се усеща в целия регион. Необходимо е Северна Македония да има кристално ясна европейска перспектива, каза днес премиерът.

На съвместна пресконференция след срещата Ковачевски благодари на Борел за категоричната подкрепа за започване на преговорите.

Кирил Петков и Димитър Ковачевски: Експертните групи вдигат нивото на политическия диалог

Според Ковачевски само напълно обединена Европа може да бъде силна.

„Войната, която се води, е риск за засилване на влиянието на трети страни в региона, за което всички трябва да бъдем изключително внимателни и подготвени. Оставянето на геостратегическа празнина в нашата част от Европа не е опция, бързата интеграция на Северна Македония и региона в ЕС ще осигури стабилност в Европа. Нуждаем се от предсказуеми, ускорени и засилени процеси на интеграция в ЕС“, каза той.

По отношение на руско-украинския спор той припомни, че Северна Македония като членка на НАТО е поставила позицията си в съответствие със своите съюзници.

Ковачевски добави, че това правителство остава ангажирано с реформите, върховенството на закона и борбата с корупцията по икономически въпроси, а финансовата подкрепа на ЕС ще има голям принос в тази посока.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС