Тактическата ракета е поразила жилищен район на град Донецк

Според говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков касетъчните боеприпаси в ракетата "Точка-У" доказват, че целта на удара е била да бъдат убити възможно най-много цивилни жители на Донецк.

По данни на военното министерство на 14 март около 11:30 ч. от територията, контролирана от Киев, е изстреляна тактическа ракета "Точка-У", която е поразила жилищен район на град Донецк.

АЕЦ "Чернобил" отново остана без ток

"Обстрелът на града е извършен от северозападна посока, от района на Красноармейск, който се контролира от украинските националистически части. В резултат на касетъчната бомбардировка, в центъра на Донецк са убити 20 цивилни. Други 28 души, сред които и деца, са били сериозно ранени и откарани в медицински заведения", каза Конашенков.

Той подчерта, че използването на такива оръжия в град, където няма огневи позиции на въоръжените сили, т.е. съзнателно срещу цивилно население, е военно престъпление.

Решението за използване на ракетата "Точка-У" е взето от командването на украинската група войски след одобрение от страна на ръководството на украинските въоръжени сили (ВСУ) в Киев, заяви говорителят на руското МО.

„Обръщам внимание, че решението за използване на този тип ракетно оръжие се взема най-малко от командването на украинската група войски след одобрение от ръководството на украинските въоръжени сили в Киев", каза той.

Работи национална гореща линия на 4 езика за бягащите от Украйна

Конашенков подчерта, че ракетният удар на "Точка-У" по Донецк още веднъж потвърждава нацистката и антихуманна същност на управляващия днес в Украйна режим.

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви, че целта е била центърът на Донецк, където няма военни съоръжения. По-рано беше съобщено, че в понеделник е била свалена ракета "Точка-У", изстреляна от украинските сили за сигурност. Отломките ѝ паднаха в центъра на Донецк. Ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин уточни, че ракетата е носела касетъчен заряд и ако не е била свалена, жертвите са щели да бъдат много повече.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Калина Петкова
Източник: БГНЕС