Четвъртия кръг разговори беше прекъснат в понеделник

По-късно днес се подновяват преговорите между Русия и Украйна. Четвъртия кръг разговори беше прекъснат вчера, но за първи път двете страни говорят за някакво сближаване в позициите.

Украинците казват, че искат пълно спиране на огъня. Това би позволило по-ефективна евакуация на мирното население от зоните на бойни действия.

Вчера за първи път е имало евакуация с лични автомобили от град Мариупол. Там положението е най-тежко от цяла Украйна. Около 160 автомобила са напуснали. Общо 4000 души са били евакуирани вчера, което е много малка част от всички заплашени от войната.

Редица лидери от цял свят отново призоваха двете страни да се споразумеят поне за реално работещи хуманитарни коридори.

„Всеки изминал ден, с всяка една бомба, Русия се отдалечава от останалия свят. Нашият общ призив към руския президент е ясен и прост - спрете. Дипломатическото решение е единственото възможно в този конфликт. Целият свят е единодушен, че то трябва да започне със спиране на огъня възможно най-скоро”, заяви германският канцлер Олаф Шолц.

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова