Каква е ситуацията в размирните райони

26-и ден от войната в Украйна. Жертвите сред мирното население продължават да се увеличават. Осем жители на Киев загинаха след удари по търговски център в столицата. Жителите на Мариупол пък отхвърлиха руския ултиматум да хвърлят оръжието и да се предадат. А тази нощ беше регистрирано и изтичане на амоняк от завод в град Суми.

Най-малко шестима души са загинали при руските удари снощи по голям търговски център в Подолския район в северозападната част на Киев. 10-етажната сграда е понесла сериозни щети, а на паркинга отпред се е образувал огромен кратер. Засегнати от ударите са и жилищни сгради. По-рано в неделя на руски обстрел е бил подложен и друг жилищен квартал в Киев.

Подоляк: Преговорите между Русия и Украйна продължават днес

 

 

Друзі! Дорогі кияни!
Ворог продовжує атакувати столицю. Зранку житловий квартал в Подільському районі обстріляний орками. Одна людина загинула, 19 постраждали, із них четверо дітей.
Пошкоджені 6 житлових будинків, дитсадок та школа.
На місці працюють рятувальники та медики. pic.twitter.com/w9aIrqogPx

— Віталій Кличко (@Vitaliy_Klychko) March 18, 2022

 

Протести срещу войната в три украински града

„Това е Святошинският район на Киев. Виждаме тук резултатите от така наречения „руски свят”. Там е детска градина. Тук имаме огромен кратер. Сградата е в руини, а стъклата са напълно разбити. Колите са изгорели. Слава Богу, няма загинали. Виждаме тук пропагандата от Русия, която казва, че тази война е за спасяване и освобождаване на Украйна от военните. Те обаче бомбардират и кварталите на Харков, Мариупол и Чернигов. Сега основна цел на агресора е нашият роден град Киев. Виждаме резултатите. Искат да уплашат хората но няма да успеят”, каза градоначалникът на украинската столица.

В 4 часа днес изтече крайният срок, който Русия беше дала на Мариупол да се предаде. В замяна, Москва обещала, че ще отвори хуманитарни коридори. Украинците обаче отхвърлиха искането и заявиха, че ще продължат отбраната на града. Гръцкият консул в Мариупол беше последният дипломат на страна членка на Европейския съюз, останал в града. Заедно със служители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, той беше евакуиран и вече пристигна в Атина, откъдето сподели, че е потресен от ставащото в Мариупол.

„Това, което видях, надявам се никой никога повече да не вижда. За съжаление, това, което се случва в този момент в Украйна, не може да бъде оправдано от моята съвест. Казвам го с тъга”, заяви Манолис Андрулакис.

Тази нощ беше засечено изтичане на амоняк от химически завод край североизточния град Суми. Рано сутринта украинските власти обявиха, че изтичането е спряно.

Изтичане на амоняк от химически завод край Суми

И днес продължават разговорите чрез видеовръзка между преговорните екипи на Москва и Киев.

Подоляк: Преговорите между Русия и Украйна продължават днес

А във видеообръщение, президентът на Украйна заяви, че Израел е добро място за преговори с Русия.

„Днес говорих в Кнесета пред всички депутати и правителствени служители. Но преди всичко говорих от ваше име, от името на всички украинци. Говорих пред израелския народ, който, сигурен съм, ни разбира като свободни хора. Премиерът на Израел г-н Нафтали Бенет се опитва да намери пътя на преговорите с Русия. И ние сме благодарни за това, за всяко усилие, така че рано или късно да започнем да говорим с Русия. Може би в Йерусалим. Това е правилното място за намиране на мир, ако е възможно”, каза Володимир Зеленски.

„Отново Киев е основна цел на руските войски. Мариупол пък се превърна в символ на трагедията на тази война – без ток, вода и отопление са хората там. Обсадата продължава вече четвърта седмица”. Така международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев разчете картата на актуалната обстановка в Украйна.

„Въпреки хуманитарната катастрофа в Мариупол – местните отказват да се предадат. Градът е единствената пречка за овладяването на цялото Азовско море, което е очевидната цел на Русия, за да се свържат самопровъзгласилите се за народни републики Донецк и Луганск с Крим”, каза още международният ни редактор.

Днес започва динамична седмица на дипломатическата сцена, в опит да се намира изход от войната в Украйна. Президентът Джо Байдън ще направи европейска обиколка, за да разговаря със съюзниците от Европейския съюз, Г-7 и НАТО. Преди това американският президент ще разговаря днес с лидерите на Германия, Франция, Великобритания и Италия.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.