"Посещението на Байдън в Европа е от изключителна важност", смята журналистът

"Присъствието на Джо Байдън в Европа е от изключителна важност. Той ще бъде и във Варшава, но не се очаква да посети Киев, защото това не може да бъде безопасно", това каза за "Твоят ден", Христофор Караджов, преподавател по журналистикав Калифорнийския университет.

"САЩ са обединяващата сила в НАТО, като лидер и икономическа сила имат и значително влияние върху ЕС", добави той

"Въоръжението за Украйна продължава да се осъществява. Но САЩ се опитват да балансират между натиска, външен и вътрешен, да въздействат по-активно", каза още Христофор Караджов.

Според тнего НАТО разбира нашата сложна ситуация от конфликта Русия-Украйна, но от разговорите между Лойд Остин и премиерът Петков може да се каже, че има натиск към Балгария да помогне по-активно.

"Върху Китай също има натиск по отношение на Русия. За тях Русия е много по-маловажен съперник от САЩ. Те се опитват да запазят дистанция или изразяване на категорична позиция. Това в момента устройва западните страни", отбеляза Караджов.

По отношение преговорите между Русия и Украйна той заяви, че никой не знае точно докъде са стигнали те, но за Путин не се вижда положителен изход. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров