Външните министри на ЕС обсъждат нови санкции, насочени към руския петролен и газов сектор

Европейският съюз да наложи енергийно ембарго и още санкции на Русия. Това поискаха външните министри на балтийските държави на среща в Брюксел. Това, обаче доведе до разногласия в Съюза. Германия и Италия изразиха опасения от подобни прибързани действия с мотива, че цените на енергийните източници и в момента са твърде високи. Нидерландия пък смята, че петролно ембарго е недопустимо.

Всички обаче като че ли са на едно мнение - ако Русия използва химически оръжия срещу Украйна или нанесе тежки бомбардировки на Киев - мярката остава само една - енергийно ембарго.

„Това не е война а масивно унищожаване на държава без никакво спазване на законите за войната, защото за войната също има закони. Затова е много важно да кажем, че законово, международните съдилища вече осъдиха тази  инвазия. Това не война, това е унищожение на хора, които страдат ужасно и Русия и президентът Путин заслужават най-строгото осъждане от целия цивилизован свят”, заяви Жозеп Борел. 

"Това, което се случва в момента в Мариупол, е масивно военно престъпление, унищожаващо всичко, бомбардиращо и убиващо всички", добави той  в началото на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок повтори категоричното осъждане на руските бомбардировки срещу цивилни граждани в Украйна.

"Съдилищата ще трябва да решат, но за мен това са ясни и недвусмислени военни престъпления", каза тя.

Борел заяви, че министрите ще обсъдят по-нататъшна подкрепа за Украйна и дали да добавят нови санкции, насочени към руския петролен и газов сектор, към вече наложените икономически наказания.

Редица държави от ЕС настояват блокът да забрани износа на руска енергия. Но икономическата сила Германия, която продължава да зависи от руския газ, се противопоставя.

"Мисля, че е неизбежно да започнем да говорим за енергийния сектор и определено можем да говорим за петрола, защото той е най-големият приход в руския бюджет, а и е доста лесно заменим", заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

Висшият дипломат на Дания Йепе Кофод подкрепи стъпка за спиране на руските кораби да акостират в пристанищата на ЕС и да блокират сухопътния транспорт, след като Полша призова за търговско ембарго.

Бербок не подкрепи призивите за незабавно спиране на руския енергиен износ, но настоя, че Берлин постепенно и с пълна скорост ще се оттегли от зависимостта от руските изкопаеми горива. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС